16 évesen az Antarktiszon

A híres brit kalandor, David Hempleman-Adams lánya, Amelia még csak 16 éves, de már most arra készül, hogy apja nyomdokaiban járva elérjen a Déli-sarkra. A tinédzser lány egy hipermarket hűtőkamrájában szoktatja testét a hideghez.

A 16 éves Amelia Hempleman-Adams mostanában egy hipermarket hűtőkamrájában tölti minden idejét – így edz a november közepén induló Antarktisz-expedíciójára, amely az első ilyen komolyabb, emberpróbálóbb megmérettetés lesz életében. A -27 Celsius-fokos hűtőkamra még mindig melegnek számít a Déli-sark -60 Celsius-fokos hőmérsékletéhez képest; Ameliának ilyen hideget kell kibírnia majd kéthetes Antarktiszi útján.

Az alma, ahogy mondani szokták, nem esett messze a fájától: Amelia a híres expedítor, David Hempleman-Adams kisebbik lánya. David volt az első ember, aki mind a mágneses Északi-, mind a mágneses Déli-sarkot megjárta, és megmászta a 7 kontinens legmagasabb csúcsait is. Több teljesítménytúrát teljesített, következő, Nimród névre keresztelt Antarktisz-expedíciójára pedig viszi legfiatalabb lányát is.

Amelia és édesapja, David Hempleman-Adams

„Amikor apa azt mondta, hogy egy mélyhűtőben fogok edzeni az expedícióra, azt hittem, viccel” – nyilatkozta Amelia. –„De aztán elmondta, hogy ő is pont ugyanitt edzett az előző expedíciójára. Nagyon ideges vagyok, mert még soha nem vettem részt túrán ilyen zord körülmények között, ráadásul ennyi ruhában úgy érzem magam, mint a Michelin-bábu.”

A Nimród expedíció november 18-án indul majd, és két hétig fog tartani. Ameliának meg kell tanulnia, hogyan alkalmazkodjon a zord körülményekhez, hogyan öltözzön át, hogyan főzzőn és hogy hogyan tartsa vastag kesztyűiben a tollat – édesapja ugyanis megköveteli tőle, hogy még a Déli-sarkra is magával vigye a házi feladatát.

„Amelia sokat síelt Kanadában és az Alpokban, de az Antarktisz mégsem ugyanaz. Azt akarom, hogy felkészüljön a jeges időjárásra, ehhez pedig ez a hely a legmegfelelőbb, én is itt edzettem magam az expedícióim előtt” – nyilatkozta David.

Amelia a raktárban készül expedíciójára

Ameliának azt is meg kell szoknia, hogy napi 8000 kalóriát vigyen be a szervezetébe, hogy kellően megerősödjön és fizikailag is kibírja a megpróbáltatásokat. „Amelia magas és vékony, de hozzá kell szoknia, hogy az egészsége érdekében rengeteg kalóriát kell bevinnie” – magyarázza David. A tinédzser azonban annyira nem bánja a helyzetet: „Nagyrészt csokoládét kell ennem, így azt hiszem, nem lesz nehéz dolgom.”

David másik lánya is hasonló vérmérsékletű, mint ő és Amelia: 2005-ben, 15 évesen elérte az Északi-sarkot. Ezzel a mai napig ő a legfiatalabb ember, aki az Északi-sarkon járt. „Mindketten nagyon keményen dolgoznak az iskolában, ezért úgy gondolom, jót tesz nekik, ha láthatják a világ egy teljesen más arcát is. Ez az élet egyeteme” – nyilatkozta David.

Fotók: PA

DailyMail