A három óceánt megjárt tinédzser

Laura Dekker holland tinédzser 14 évesen a fejébe vette, hogy körbehajózza a világot – most, két évvel később pedig már a harmadik óceánt szelte át Guppy nevű hajójával. Nem tervezi azonban, hogy itt megáll: már most a legújabb kalandját tervezi.

Laura Dekker holland és német szülők gyermeke, de Új-Zélandon, szülei hétéves világkerülő útján született. Élete első négy évét a tengeren töltötte – innen ered szerelme a világtengerrel. Igen korán elhatározta, hogy Guppy nevű hajójával végigutazza a világot, méghozzá egyedül, mindenféle fedélzeti segítség nélkül. November végén húzta be az újabb strigulát a naplójába: átkelt az Indiai-óceánon is.

A kalandos utat Ausztráliából kezdte, majd a dél-afrikai Durban városában kötött ki. Az út 47 napig tartott – Laura és a szárazföldi segítő csapat pedig mindvégig titokban tartotta a lány pontos koordinátáit, nehogy a kalózok megtámadják a hajót.

Laura a várakozásokkal ellentétben nem fogadta kitörő örömmel a szárazföldet. „Általában nagyon örülnék, hogy szárazföldre értem, és hogy pár napig itt is maradhatok. DPersze, boldog voltam, de vegyes érzelmeim is voltak a partraszállással kapcsolatban – tudtam, hogy a békés időmnek Guppy fedélzetén vége” – írja internetes naplójában. –„Szívesebben mennék vissza a nyílt tengerre. Itt annyira stresszes, túl sok az ember, akik beszélni akarnak velem az utazásról. Kell egy kis idő, mire ismét megszokom a felhajtást.”

A tinédzser expedítor azonban már úton is van következő nagy kalandja felé: néhány napot töltött csupán Durbanban, most pedig a dél-afrikai partoknál hajózik.

Laura célkitűzése az, hogy ő legyen a legfiatalabb, aki egyedül körbehajózza a földet. Ehhez Jessica Watsont kell legyőznie, aki három nappal 17. születésnapja előtt érkezett haza földkerülő útjáról – ez a rekord azonban nem hivatalos, mivel Jessica nem teljesítette azt a minimum távot, amelytől földkerülésről beszélhetünk. Laura mégis őt szeretné megverni, ehhez pedig szeptember 20-a, a 17. születésnapja előtt kell véghezvinnie nagy kalandját.