A magyar Afrika-kerülő expedíció

Amikor az első magyar, aki körbehajózta a Földet és egy EU jogász összefog, hogy létrehozzon egy különleges, jótékony célú expedíciót, rossz már nem sülhet ki a dologból. Gál József és Dr. Kondricz Péter a nagyszabású vitorlásverseny, az Africa-Europe Challenge segítségével Afrika helyzetére szeretné felhívni a világ figyelmét.

Az Africa-Europe Challenge az első Afrikát megkerülő vitorlássorozat. Célja, hogy megerősítse az Európai Unió és az Afrikai Unió közötti kötelékeket, és lehetőséget ad arra, hogy keretein belül az afrikai és az európai emberek jobban megismerhessék egymást.

A vitorlásverseny része továbbá a „Future Without Distance” iskolai gyerekprogram is, amelynek célja, hogy az Európai Unió és az Afrikai Unió gyermekei, vagyis a jövő generációja élő, közvetlen, partnerségen alapuló együttműködést építsenek ki egymással, illetve a világ más tájain élő emberekkel.

Az expedíció két szervezője és ötletgazdája Gál József és Dr. Kondricz Péter. Gál József igazi kalandor, ő az első magyar ember, aki 1985 és 1987 között, a legnehezebb útvonalat választva körbehajózta a Földet. Később még egyszer véghezvitte ezt a nem mindennapi teljesítményt: 1991 és 1996 között feleségével és fiával vágott neki a kalandnak. A Földkerülő magyar skipper 1981-ben kezdett vitorlázni, ma többek között a Magyar Vitorlás Szövetség Tengeri Bizottságának elnöke, az MVSZ Oktatási központjának létrehozója és irányítója. Dr. Kondricz Péter végzett EU jogászként a Munkaügyi Minisztériumban dolgozott. Ezt követően vezető jogtanácsadója lett az Oracle Corporation Közép-Európai részlegének. A Sun Microsystemnél jogi igazgatóként dolgozott, jelenleg a Nav N Go jogi igazgatója.

Az Africa-Europe Challenge nem csupán Magyarországra, de a nemzetközi piacra is nyit: maga mellett tudhatja többek között Málta, Egyiptom, Madagaszkár, Mozambik, Dél-Afrika, Namíbia, Angola, Marokkó, Egyesült Királyság, Olaszország, és most már Spanyolország is.

Az expedícióhoz egyébként bárki csatlakozhat, aki érez magában elég kalandvágyat ahhoz, hogy részt vegyen akár csak egy megadott szakaszon Afrika partjai mentén. A verseny keretében a vitorlásflotta körülhajózza Afrikát, miközben a lehető legtöbb tengerparti országban megáll, és ott 7-10 napot tartózkodik. Afrika körülhajózása nyílt nevezésű vitorlás verseny, amely alapvetően olyan amatőr vitorlázók számára kerül kiírásra, akik rendelkeznek megfelelő gyakorlattal nyílttengeri versenyen való részvételre – ugyanakkor a szervezők profi vitorlázók jelentkezését is várják.

Részletekért látogassatok el az Africa-Europe Challenge honlapjára!