- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A nagyobb madarak érzékenyebbek a zajokra

Posted By Nagy Nikoletta On 2011-12-15 @ 12:26 In Föld | No Comments

Kutatók kimutatták, hogy a nagyobb testű, mélyebb hangú madarak sokkal érzékenyebbek az emberek generálta zajokra, mint a kisebbek. Mivel mélyebben és halkabban csiripelnek, az olyan hangok, mint a generátorok búgása, a motor berregése vagy az autók zaja mellett nem hallják társaikat.

[1]A PLoS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nagyobb testű madarak, amelyek mélyebben dalolnak, sokkal érzékenyebbek az ártalmas, tömegközlekedési vagy géphangokra, és sokkal inkább távol tartják magukat az azt generáló tárgytól. Ilyen madár például a sáfránytangara is, amely különösen rosszul bírja az ilyen ember alkotta zajokat. A kutatók az Új-Mexikó északi részén található Csörgőkígyó Kanyon Vadvilági Területén számolták meg a madarakat, itt ugyanis közel ezer földgázfúrókút található, amelyeknek generátorai rendkívül hangosan zúgnak. Körülbelül 30 madárfajt vizsgáltak, a feketetorkú kolibritől kezdve a sirató gerléig. A kutatók észrevették, hogy a két legnagyobb testű madár, a sirató gerle és a sáfránytangara is távol tartja magát a kutaktól.

Ezek a nagyobb testű madarak valószínűleg azért kerülik el a hangos helyeket, mert a zaj elnyomja a saját, mély éneküket, így nem hallják társaikat. A kisebb testűek, mint például a verebek, sokkal magasabb hangon csiripelnek, így a nagyobb zaj mellett is meghallják fajtársaik énekét.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2011/12/15/a-nagyobb-madarak-erzekenyebbek-a-zajokra/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/oil-wellr.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.