Eddig soha nem látott képek a Titanicról

Csütörtökön nyilvánosság elé tártak néhány olyan új felvételt a Titanicról, amelyeket eddig még soha nem láthattunk. A friss fotók megmutatják, hogy a körülbelül 3860 méter mélyen fekvő hajóroncs milyen rossz állapotban van. Az expedíciót lebonyolító RMS Titanic társaság tagjai a roncs megmentéséért küzdenek.

A Titanic tragikus történetét mindannyian ismerjük: az elsüllyeszthetetlennek hitt, óriási utasszállító hajó, amely páratlan volt saját idejében, 1912. április 14-én, első útján jéghegynek ütközött és elsüllyedt. A fedélzetén tartózkodó 2,228 emberből körülbelül 1500-an a tengerbe vesztek.

A Titanic roncsait 1985-ben találta meg egy francia-amerikai kutatócsoport, élén Robert Ballard oceanográfussal. Az elmúlt 26 évben többen lemerültek a Titanichoz, hogy felvételeket készítsenek a legendás hajóroncsról, valamint hogy az utasok és a személyzet használati tárgyait a felszínre hozzák. A 2010-es, az RMS Titanic társaság által szervezett merülő expedíció azonban mást tűzött ki célul: fotói segítségével fel szeretné térképezni az egész roncsot.

A most nyilvánosságra hozott képeket távirányított tengeralattjáróval készítették. A felvételeket a Virginia állami bíróságon mutatták be azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a Titanic roncsának rossz állapotára. A hajót ugyanis rendszeresen rombolják a heves felszín alatti abisszikus viharok, oldalai pedig az erőteljes tengeri áramlatok áldozataivá válhatnak.

A 2010-es expedíció tudósai többek között azért prezentálták a képeket és elképzeléseiket a bíróságon, hogy rávilágítsanak arra, mekkora költségekkel jár egy ilyen tudományos kutatóút a mélybe. Rebecca Beach Smith kerületi bírónő tavaly már határozatot hozott arról, hogy az RMS Titanic expedíciója támogatásra jogosult, de azt, hogy ez miként fog megvalósulni, még nem tisztázták. Chris Davino, az RMS Titanic vállalat atyja a 2010-es kutatóút költségeit 4-5 millió dollárra becsülte. Az RMS Titanic társaság kutatói 2010 előtt utoljára 2004-ben jártak a mélyben.

A tudósok szerint a roncsról készített felvételek eddig csupán véletlenszerű pillanatképek voltak. Az RMS Titanic vezette expedíció azonban most az egész roncsot kívánja feltérképezni úgy, hogy minden négyzetcentiméteréről dokumentációt készít. Így a különálló felvételek mozaikként összeállíthatóvá válnak, teljes képet adva a katasztrófa sújtotta hajó jelenlegi állapotáról. A képeket kutatóhajókkal és a tenger fenekének pásztázására specializált szerkezetekkel („porszívókkal”, ahogy a tudósok nevezik) készítik majd, a felvételeket pedig később a nagy nyilvánosság elé tárják.