India felállítja a harmadik antarktiszi kutatóállomását

India úgy tervezi, hogy jövő év márciusában elindítja a munkát legújabb antarktiszi kutatóállomásán, a Bharatin. A Bharati, amely a harmadik indiai kutatóállomás lesz a Déli-sarkon, még csupán félig van kész: Rajesh Asthana kutató és csapata még ezen az antarktiszi nyáron fejezi be a munkálatokat.

Jövő év márciusában kezdik meg a munkát a legújabb antarktiszi kutatóállomáson, a Bharatin. A jelenleg még félkész állapotban lévő állomást jelenleg Rajesh Asthana kutató és csapata építi, ők október 26-án hagyták el Fokvárost, hogy még ezen az antarktiszi nyáron befejezhessék a munkálatokat.

„Az építési munkálatok szédítő sebességgel folynak. Nagyon reméljük, hogy be tudjuk fejezni az állomást 2012 márciusára” – nyilatkozta a Nemzetközi Antarktisz- és Óceánkutató Központ elnöke, Rasik Ravindra.

Az Antarktiszon egyébként körülbelül 30 ország képviselteti magát különböző kutatóállomások formájában. 60 olyan állomás található a jégtáblákon, amelyekben egész télen is folyik a munka, nem csupán nyáron.

India 28 évvel ezelőtt épített először kutatóállomást az Antarktiszon. A Maitri nevű állomásra vezetett az első indiai Antarktisz-expedíció is 1981-ben.

Az új állomás, a Bharati egy kétszintes, zárt épület lesz, amely cölöpökre épül. 25 fő befogadására képes nyáron, és 15 főt tud ellátni télen. Feltehetőleg 25 évig lesz használatban.