Ismét biciklire ül a rekorder kalandor

 James Bowthorpe 2009-ben kevesebb mint 6 hónap alatt végigbiciklizte a világot, 20 nappal megelőzve a korábbi csúcstartót. Most a Hudson folyó mentén pattan ismét kerékpárra – méghozzá egy hulladékból készült csónakkal együtt.

James Bowthorpe igazi célja – persze azon túl, hogy saját teljesítőképességét feszengesse – az, hogy megmutassa az embereknek: nem feltétlenül kell megmászniuk a Mount Everestet ahhoz, hogy kalandokat találjanak. Elég egy bicikli és egy kreativitás, hogy igazi expedítorokká válhassanak.

Az ez év szeptemberére tervezett projekt nemcsak ezt a célt szolgálja, de felhívja a figyelmet a környezetszennyezésre is. Bowthorpe ugyanis egy olyan csónakot fog összetákolni, amelynek alkatrészeit csak New York utcáiról, a lakók által kidobott szemét közül fogja kiválogatni. Ezt a csónakot a biciklijére köti majd, felteker a Hudson folyó forrásához, majd a szemétladikon visszaevez New Yorkig. Így majdnem 500 kilométert tesz majd meg kerékpárral, és ugyanennyit csónakkal.

„Felépíteni egy csónakot egy város lomjából, felvinni oda, ahol a város folyója ered (az a folyam, amely nélkül nem is létezhetne), majd visszatérni a csónakkal abba a városba, amely ’létrehozta’… ez a legjobb a City River Projectekben” – olvashatjuk az expedítor blogjában.