Magányosan a Föld pólusain

Mark Wood expedítor egyedülálló kalandra vállalkozott: egyedül, minden segítség nélkül szeretné meghódítani a Déli-, majd az Északi-sarkot. Egyszemélyes expedíciójával a klímaváltozás káros következményeire kívánja felhívni a figyelmet.

Mark Wood, a kalandos kedvű brit expedítor elhatározta, hogy a világon először ő fogja segítség nélkül elérni a mágneses Északi- és a Déli-sarkot is. Ehhez a vállalkozásához több elismert kalandor támogatását magáénak tudhatja: expedícióját biztatta Sir Ranulph Fiennes, de még Károly herceg is.

Wood november 21-én érte el az Antarktisz földjét, és rögtön elindult a Déli-sark felé. Tervei szerint 50 nap alatt megteszi a több mint 1500 kilométeres utat – ez azonban még csak az expedíció felét jelenti.

A kalandor, aki egyébként volt már katona és tűzoltó is, nem csupán személyes tűrőképessége extrém próbájaként fogja fel az expedíciót: egy mindenki számára fontos jelenség, a klímaváltozás káros következményeire szeretné felhívni a figyelmet. „25% annak az esélye, hogy nem jövök vissza élve” – nyilatkozta Wood. –„De én úgy gondolom, hogy ha nem kezdjük el komolyan venni a klímaváltozást, hamarosan visszafordíthatatlanná válik.”

Eddig 13 expedítornak sikerült véghezvinnie ezt a nem mindennapi túrát, de egyikük sem oda-vissza járta meg.

„Szeretném, ha mindenki észrevenné: az én megpróbáltatásom csupán csepp a tengerben ahhoz képest, amin az emberiség keresztül megy” – nyilatkozta Wood.