- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Magányosan a Föld pólusain

Posted By Nagy Nikoletta On 2011-12-15 @ 12:12 In Adventure | No Comments

Mark Wood expedítor egyedülálló kalandra vállalkozott: egyedül, minden segítség nélkül szeretné meghódítani a Déli-, majd az Északi-sarkot. Egyszemélyes expedíciójával a klímaváltozás káros következményeire kívánja felhívni a figyelmet.

Mark Wood, a kalandos kedvű brit expedítor elhatározta, hogy a világon először ő fogja segítség nélkül elérni a mágneses Északi- és a Déli-sarkot is. Ehhez a vállalkozásához több elismert kalandor támogatását magáénak tudhatja: expedícióját biztatta Sir Ranulph Fiennes, de még Károly herceg is.

Wood november 21-én érte el az Antarktisz földjét, és rögtön elindult a Déli-sark felé. Tervei szerint 50 nap alatt megteszi a több mint 1500 kilométeres utat – ez azonban még csak az expedíció felét jelenti.

[1]

A kalandor, aki egyébként volt már katona és tűzoltó is, nem csupán személyes tűrőképessége extrém próbájaként fogja fel az expedíciót: egy mindenki számára fontos jelenség, a klímaváltozás káros következményeire szeretné felhívni a figyelmet. „25% annak az esélye, hogy nem jövök vissza élve” – nyilatkozta Wood. –„De én úgy gondolom, hogy ha nem kezdjük el komolyan venni a klímaváltozást, hamarosan visszafordíthatatlanná válik.”

[2]

Eddig 13 expedítornak sikerült véghezvinnie ezt a nem mindennapi túrát, de egyikük sem oda-vissza járta meg.

„Szeretném, ha mindenki észrevenné: az én megpróbáltatásom csupán csepp a tengerben ahhoz képest, amin az emberiség keresztül megy” – nyilatkozta Wood.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2011/12/15/maganyosan-a-fold-polusain/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/thumbl_680x300-másolata.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/IMGA0007.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.