Ötzivel mégsem egy gyilkos nyílvessző végzett?

Bár az általános vélekedés szerint a Jégember, Ötzi egy vállába fúródó nyílvesszőtől lelte halálát, az Innsbrucki Egyetem kutatói most mégis rácáfolnak erre az elfogadott tényre: véleményük szerint ugyanis a szerencsétlenül járt ősember valószínűleg esés következtében vesztette életét.

Ötzi, a Jégember testét 1991-ben német turisták találták meg az Alpokban. Körülbelül 46 éves lehetett, amikor meghalt – azzal kapcsolatban azonban, hogy hogyan érte a halál, máig rengeteg teória kering.

Eddig a tudományosan elfogadott állásponttá az vált, hogy Ötzit bal kulcscsontja alatt eltalálták egy nyílvesszővel, amely éppen egy artériába fúródott. Ötzi (vagy valaki más) kihúzta a nyilat, így a masszív vérveszteség okozta a halálát. A kutatók úgy gondolták, hogy a Jégember egy törzsi összecsapás vagy szándékos gyilkosság miatt kapta a halálos sebet.

Az Innsbrucki Egyetem tudósai azonban most visszatérnek egy régebben fennálló teóriához, amely szerint Ötzi egy baleset áldozata lett. A kutatók úgy gondolják, hogy a nyílvessző okozta seb régebbi sérülés, a halál közvetlen oka az lehetett, hogy az ősember hegymászás közben megcsúszott, és leesett. A szakértők most további vizsgálatokat végeznek, hogy megbizonyosodjanak az igazukról.

„A halál oka valószínűleg inkább hegymászóbaleset lehetett, mint szándékos gyilkosság” – nyilatkozta Wolfgang Recheis, az eredményeket bemutató tanulmány szerzője. –„A seb a vállán lehet akár egy régebbi sérülés eredménye is.”