Publikálják a Scott-expedíció elveszett képeit

Több mint 100 éve porosodtak a fiókban azok a fotók, amelyeket Scott kapitány tragédiába torkollott Terra Nova Antarktisz-expedícióján készítettek. Richard Kossow antikvárius és David M. Wilson történész azonban most a nagyközönség elé tárja a gyönyörű fotókat – a napokban adják ki a Scott-expedícióról szóló, Scott kapitány elveszett fotói című könyvüket.

A napokban jelenik meg Richard Kossow és David M. Wilson könyve, a Scott kapitány elveszett fotói, amelyben a Terra Nova Antarktisz-expedíció eddig soha nem látott képeit publikálják – többek között a kapitány saját fényképeit is.

Robert Falcon Scott kapitány és emberei 1912 januárjában a tragikus sorsú Terra Nova expedíció során elérték a Déli-sarkot, de a jégben rekedtek, végül halálra fagytak és éhen haltak. Csupán ugyanezen év novemberében találták meg a csapat tagjainak holttesteit, ekkor azonban már folytak a szerzői jogi viták az expedíció fotói körül.

A fotókat az expedíció tragédiáját követő két évben előadások illusztrációjára használták, valamint néhányat kiállításon is bemutattak. Kisebb-nagyobb viták kerekedtek arról, hogy ki a jogos tulajdonosa a több ezer fényképnek, de végül a Scott-expedíció fotósához, Herbert Pontinghoz kerültek. Ekkorra a filmek nagy része már tönkrement.

1935-ben, Ponting halála után a fotók egy kereskedelmi képügynökséghez kerültek, de jelentőségüket még ekkor sem ismerték fel. Az ügynökség a gyűjtemény egy részét aukción elárverezte.

Ekkor kerültek a fotók Richard Kossow londoni antikvárius kezébe, aki egy New York-i aukción megvásárolta őket. A képek még ekkor sem kapták meg az őket illető figyelmet, így viszonylag olcsón keltek el. Kossow felkereste David M. Wilson történészt, akinek az ükapja a Scott-expedíció tagja, Edward Wilson testvére volt. Kossow és Wilson közösen adják ki a héten megjelenő Scott kapitány elveszett fotói című könyvet, amelyben a Terra Nova expedíció képeiből láthatunk majd válogatást, köztük pár olyan képet is, amelyet maga Scott kapitány készített.

A Terra Nova hivatalos fotósa, Herbert Ponting ugyanis szorgosan tanította a kapitányt a fotózás fortélyaira, aki igen ügyes tanítványnak bizonyult. „Nem az a meglepő, hogy ő is készített fotókat, inkább az, hogy mennyire jól sikerültek” – nyilatkozta Wilson. –„Herbert Ponting tanította a kapitányt, aki az elején minden olyan hibát elkövetett, ami egy kezdő fotósra jellemző. Egyszer például lelkesen mesélte tanítójának, mennyire jó képeket készített, de amikor meg akarta mutatni őket, kiderült, hogy elfelejtette levenni a fedőlencsét az objektívről.”

Ponting egyébként a fényképezőgép filmjét is fejlesztgette, így sokkal jobb minőségű képeket készített. Az első ilyen sorozatot az expedíció egyik tagjára bízta. „Mutasd meg ezeket a kapitánynak, amikor visszaér” – mondta. –„Imádni fogja őket.” Scott azonban már soha nem láthatta a kivételes minőségű fotókat.