- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Rég elfeledett maja sírt tártak fel a régészek

Posted By Nagy Nikoletta On 2011-12-15 @ 14:27 In History | No Comments

A régészek már 1999 óta tudtak a Palenque ősi városában található maja sír létezéséről, de csak most sikerült felvételeket készíteni a belső kamrákról. A sír ugyanis erősen omlásveszélyes – egy rossz mozdulat romba döntheti az 5. század óta álló építményt.

A mexikói Nemzeti Embertani és Történeti Intézet régészei mikrokamerával térképezték fel az eddig feltáratlan maja sírkamrát. Az elfeledett építmény Mexikó déli részén, Palenque ősi városában található. A kutatók úgy vélik, hogy egy magas rangú embert temethettek el itt.

A régészek már 1999-ben felfedezték a kamrát, de csak most sikerült felvételeket készíteniük a belső termekről. Az sírkamrára ugyanis később egy, a szakirodalomban XX. Templom néven ismert piramist építettek, amely nagyon ingatag – ha egy ember próbálna bejutni, könnyen lehet, hogy beomlana, és elveszne a rengeteg régészetileg értékes lelet.

[1]

A maja kultúra jobb megismerésében fontos szerepet játszó Palenque maja város első évtizedeiben (kb. Kr. u. 431-550) épült kamra belsejébe egy 15 centiméteres lyukon, egy 5 centiméteres mikrokamera segítségével jutottak be. A kamerát öt méter mélyre eresztették. A felvételek vörösre festett kamrákat mutattak, ezekben összesen 11 edényt, valamint jáde- és kagylódarabokat találtak. A sír belsejében az egyik falon kilenc embert ábrázoló, vörös alapon feketével mázolt festményt is felfedeztek. Szarkofágot azonban nem találtak – a régészek úgy vélik, hogy a sírkamra tulajdonosának testét közvetlenül a padlóba temették.

[2]

A kutatás egyik vezető régésze, Martha Cuevas szerint a sírkamra Palenque egyik szakrális vezetőjének testét rejtheti – valószínűleg a dinasztia egyik első tagjáét. A szakértők több szakrális vezető nevét felsorolták (köztük Palenque első uralkodójáét is), de biztosat még nem tudnak. Az azonban már megalapozottnak tűnik, hogy a sírkamrát 400 és 550 között építették.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2011/12/15/reg-elfeledett-maja-sirt-tartak-fel-a-regeszek/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/1_palenque.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/978x.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.