Rejtélyes kőalakzatokat fedeztek fel Jordániában

Több ezer, a Nazca-vonalakhoz hasonló alakzatot fedeztek fel a Közel-Keleten, Jordániában, Szaúd-Arábiában és Szíriában. A kör alakú alkotások célját még nem sikerült meghatározni, de annyit már tudnak a kutatók, hogy körülbelül 2000 évvel ezelőtt készítették őket.

A titokzatos alakzatok a Közel-Kelet Nazca-vonalai, azzal a különbséggel, hogy sokkal régebbiek, sokkal titokzatosabbak, és sokkal több van belőlük. A Jordániában, Szaúd-Arábiában és Szíriában fellelt, kőből összerakott körök a technológia fejlődésének köszönhetik, hogy rájuk találtak. A régészek között csak „kerekeknek” nevezett alakzatok nagyon különbözőek: a Jordániában és Szíriában talált kerekek szabályosabbak, belsejükön több vonal fut keresztül, a Szaúd-Arábiában talált alakzatok azonban kevésbé emlékeztetnek kerekekre, viszont a belsejükben futó vonalak pontosan kelet-nyugat felé tájoltak. Az átlagosan 25-70 méteres köröket a kutatók szerint körülbelül 2000 éve készíthették.

David Kennedy, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem történelemprofesszora még diákéveiben az 1920-as évekből származó, angol pilóták által készített feljegyzések között talált néhány leírást a kőalakzatokról. A pilóták szerint a körök lávamaradványok közelében találhatóak, és a beduinok csak úgy ismerik őket, mint „a régi emberek munkái”. A fejlődő digitális technika (ez esetben a Google Earth) segítségével Kennedy átnézte az említett területeket, és rálelt a titokzatos körökre. Csakúgy, mint a Nazca-vonalakat, ezeket is nehéz a földről azonosítani.

A professzor és csapata most a levegőből vizsgálja az alakzatokat, és próbál rájönni, hogy mi célból készíthették őket. „Az alakzatok mintái régen sokkal jobban kivehetőek voltak. Manapság az emberek úgy sétáltak el mellettük, hogy észre sem vették őket” – nyilatkozta Kennedy. Eredményeiket az Archeological Journal folyóirat következő számában publikálják majd.

LiveScience