Shackleton expedíciójának nyomában

Két kalandvágyó angol fiatal arra vállalkozik, hogy újrajárja azt az utat, amelyet Ernest Shackleton 1916-ban bejárt, miután az Antarktisz jégtáblái között elsüllyedt Endurance nevű hajója. Az expedíciót 2012 nyarára tervezik.

Seb Coulthard

Seb Coulthard, haditengerészeti tiszt és Darren Naggs, profi hajós egy hatfős expedíció élén, 2012 nyarán elindulnak, hogy teljesítsék azt az 1200 kilométeres utat, amelyet Sir Ernest Shackleton tett meg 1916-ban. Az expedíciót a felfedező unokája, Alexandra Shackleton támogatja. Tiszteletére a hajót, amellyel megjárják majd az Antarktisz jégtábláit, Alexandrának nevezték el.

A felfedezőút a hajó állapota miatt lesz különösen nehéz: a két angol kalandor ugyanis teljesen rekonstruálni szeretné a Shackleton-expedíció körülményeit, így egy apró, nyitott bárkával fogják teljesíteni a távot.

Sir Ernest Shackleton

Sir Ernest Shackleton 1914 augusztusában indult útnak 56 fős legénységével, hogy átkeljen az Antarktiszon. Nem hallgatván a déli-georgiai bálnavadászok intő szavára, miszerint a jégtáblák a rettentő hideg miatt sokkal északabbra húzódtak, Endurance (Kitartás) nevű hajójával nekivágott a fehér kontinensnek. A bálnavadászoknak azonban igazuk volt, és a hajót hamarosan körbevette a hajót. A kalandorok majdnem kilenc hónapot töltöttek az Endurance fedélzetén letáborozva, ideiglenes szállásukat Ritznek keresztelték. 1915. október 26-án azonban a jég összenyomta a hajót, így a jégtáblákon kellett tábort verniük. Néhány hétig így próbálták túlélni a zord időjárást, de aztán Shackleton meghozta a nehéz döntést: megmaradt három, szerény minőségű csónakjukat maguk után húzva elindultak visszafelé, Déli-Georgia felé.

Archív felvétel a Shackleton-expedíciórólNégy hónapon keresztül húzták hajóikat, és 1916. április 9-én eljutottak a nyílt tengerig. Ekkor a csapat nagy része azonban már annyira legyengült, hogy csupán az Elefánt-szigetig jutottak, Shackletonnak és öt legerősebb emberének kellett folytatniuk a több mint 1200 kilométeres utat a Déli-Georgia felé. Sikerrel elérték a szárazföldet, de a bálnavadászok még így is a sziget másik oldalán voltak, körülbelül 30 kilométerre tőlük. Shackleton és két legjobb állapotban lévő embere némi hegymászással „fűszerezve” átkeltek a bálnavadászok táborához, és a fejlett, erős hajóikkal visszatértek társaikért. Mindenki életben maradt, és szinte hősként tértek vissza Nagy-Britanniába.