Újabb filmet forgatnak a Titanicról

James Cameron Titanic-mániája egy percre sem csökken: az „elsüllyeszthetetlen legenda” mélybe merülésének 100. évfordulójára új dokumentumfilmet készít, amelyben a legmodernebb technikák segítségével pontosan rekonstruálja a Titanic elsüllyedésének folyamatát.

James Cameron neve több kasszasiker filmmel hozható összefüggésbe. Ahogyan azonban közeledik a Titanic elsüllyedésének 100. évfordulója, ismét mindenki a Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével készült játékfilmről beszél, amelynek 3D-s változatán egyébként az utolsó simításokat végzik.

Kevésbé ismert, hogy a Titanic-mániás rendező egy dokumentumfilmet is készített a hajó tragikus sorsáról Ghosts of the Abyss (A mélység kísértetei) címmel, amely szintén nagy sikert aratott. Cameron már több mint harmincszor merült a legendás roncshoz, de még mindig foglalkoztatja a Titanic.

A hajó elsüllyedésének 100. évfordulójára új dokumentumfilmet készít „Titanic: Final Word with James Cameron” címmel (Titanic: Az utolsó szó James Cameronnal), amelyben a legmodernebb technikák segítségével próbál fényt deríteni arra, hogy pontosan miért is süllyedt el az elsüllyeszthetetlennek titulált óceánjáró. A filmhez 12 méteres, történelmileg teljesen hiteles modellt készíttetett a Titanicról. A dokumentumfilmet Cameron a National Geographic Society-vel közösen forgatja. A rendező a film elkészítéséhez történészek, építészek és mérnökök segítségét is igénybe veszi, hogy olyan részleteket deríthessen ki az elüllyedés okairól, amelyek az 1997-es filmjének elkészítésekor még nem voltak ismertek.

A Titanic elsüllyedésének 100. évfordulója alkalmából Robert D. Ballard, – aki 1985-ben megtalálta az óceánjáró roncsait -, szintén dokumentumfilmet forgat, de a Save the Titanic (Mentsük meg a Titanicot) a süllyedés részletei helyett inkább a roncs állapotára és a rá leselkedő emberi és természeti veszélyekre helyezi a hangsúlyt. A két film nagyjából egy időben fog megjelenni, mindegyik forgatása jelenleg is folyik.