Véget ért az első Mars-utazás szimulációja

Véget ért a Mars500 misszió, mely 6 űrhajós részvételével egy Mars-utazás körülményeit szimulálta. Az asztronauták 17 hónapig éltek bezárva az „űrhajójukba”, és különböző szituációs gyakorlatokat végeztek. Az eredmények várakozáson felüliek: az ember készen áll meglátogatni a Vörös Bolygót.

2010. június 3-án indult el az Európai Űrügynökség Mars500 névre keresztelt expedíciója, amely során 6 asztronauta költözött be a moszkvai Biomedikai Problémák Intézetébe, hogy virtuálisan tagja lehessen egy Mars-utazás szimulációjának. Az expedíció keretein belül egy igazi Mars-misszió körülményeit és eseményeit játszották végig: az űrhajósoknak meg kellett birkózniuk a hosszú, monoton utazással, gyakorolniuk kellett a bolygókörüli pályára állást, a leszállást, a felszíni kutatást és a visszatérést. A misszió során 100 kísérletet is végeztek velük, többek között az elszigeteltséggel és a különböző késésekkel, problémamegoldással kapcsolatosakat.

Az expedícióban három orosz, egy kínai, egy olasz és egy francia űrhajós vett részt. 520 napot, azaz majdnem másfél évet töltöttek a külvilágtól teljesen elszigetelve. November negyedikén, helyi idő szerint délután két órakor engedték ki őket „űrhajójukból”. Először az ESA legfelsőbb vezetősége köszöntötte őket, majd találkozhattak családjaikkal és orvosaikkal, akik további utólagos vizsgálatoknak vetik őket alá. Azt azonban már most is kijelenthetjük: az expedíció sikeres volt.

„A Mars500 misszión megtettük az eddigi leghosszabb űrutazást” – nyilatkozta Diego Urbina olasz űrhajós. –„Az emberiség eljuthat a Marsra. Mint az Európai Űrügynökség asztronautája, büszke vagyok, hogy részt vehettem ebben a kísérletben öt társammal. Ők a legbátrabb, legnagyszerűbb emberek, akiket ismerek.”

„Másfél évvel ezelőtt kiválasztottak a Mars500 misszió tagjának” – nyilatkozta Romain Charles, a misszió francia tagja. –„Most, 520 nappal később, társaimmal büszkén jelenthetjük be, hogy az emberiség készen áll arra, hogy elérje a Vörös Bolygót.”

A csapat most orvosi és pszichológiai vizsgálatokon esik át, majd november 8-án megtartják sajtótájékoztatójukat. A missziójuknak azonban még decemberig nincs vége, ugyanis a „Marsról hozott” minták elemzése és kiértékelését is el kell végezniük.