Veszélyben a Sea Shepherd zászlóshajója

Paul Watson, a Sea Shepherd radikális környezetvédő szervezet alapítója és vezetője elveszítheti legnagyobb hajóját, a Steve Irwint. Az aktivista összetűzésbe került egy máltai halászcéggel, amely beperelte a Sea Shepherdet – Watsonnak 850,000 fontot kell összegyűjtenie 10 nap alatt, ha meg akarja tartani a hajót.

Paul Watson, az „ökokalóz” versenyt fut az idővel, hogy megmentse legfontosabb hajóját. A Steve Irwin, amely nevét egy legendás ausztrál környezetvédőről kapta, jelenleg vesztegzár alatt van az Atlanti-óceánon, a Shetland-szigeteken.

Watsont, akit talán a világ egyik legradikálisabb környezetvédőjének nevezhetünk, egy máltai halászati vállalat perelte be 850,000 fontnyi összegre. A nem túl kreatív nevű Fish&Fish (Hal és Hal) azzal vádolja az „ökokalózt”, hogy tavaly 800 kékuszonyú tonhalat szabadított ki a halászhálójukból, súlyos károkat okozva ezzel a cégnek. A Fish&Fish egyébként az egyik legnagyobb tonhalfeldolgozó cég a világon.

A Földközi-tengeren egy-egy évben mindössze két hétre korlátozódik a legális tonhalhalászat. A szabályozás azért ilyen szigorú, mert a kékuszonyú tonhalat a mediterrán térségben a kíméletlen túlhalászás miatt, már a kihalás veszélyezteti. Málta az utóbbi időben a tonhalhalászat fellegvárává vált, leginkább a Közel-Keletre és Japánba exportál. A máltai kormány szigorú kvótákat állapított meg, amelyek kötelezőek lennének a tonhal-feldolgozókra és a halászokra, ők azonban gyakran figyelmen kívül hagyják a szabályokat, és a gyenge hatósági ellenőrzést kijátszva Líbia partjainál egész évben halásszák a tonhalakat. Watson és csapata egy ilyen illegális begyűjtőút során csípte el a Fish&Fish hajóját. A Sea Shepherd nem tagadja az incidenst, bár a vállalat olyan vádakat is felhozott ellenük, amelyeket nem ismernek el – ilyen például az, hogy a tonhalmentő expedíció során közelharcra is sor került, és az összetűzésben a Fish&Fish több embere is megsérült.

Joseph Caruana, a Fish&Fish elnöke csak a máltai sajtónak volt hajlandó nyilatkozni az esetről. „A Sea Shepherd nem viselkedhet továbbra is így. Azt szeretném elérni, hogy a hatóságok igazságot tegyenek. Meg akarom mutatni mindenkinek, hogy mi komolyan vesszük az üzletet, és harcolunk az igazunkért.”

Bár a vállalat illegálisan halászta le a tonhalakat, a bíróság mégis nekik adott igazat, és 850,000 fontnyi büntetésre ítélte a környezetvédőt. Ha Watson 10 napon belül (amiből mára már csak 8 nap maradt) nem fizet, eladják a Sea Shepherd egyik legfontosabb hajóját, a Steve Irwint. A csapat Twitteren kért segítséget támogatóitól.

„Ez nem csak pénzügyileg vethet vissza minket” – nyilatkozta Watson. –„Ha a Steve Irwint lefoglalják, nem tudunk eredményesen fellépni a japán bálnavadászok ellen decemberben. A Fish&Fish azt mondja, hogy kárt okoztunk nekik azzal, hogy kiszabadítottuk a tonhalakat, de mindenki tudja, hogy a szabályokat megkerülve, illegálisan halásztak.”