A fiatal tyrannoszauruszok is veszélyes vadászok voltak

A fiatal tyrannoszauruszok nem hagyatkoztak a szüleikre a táplálékszerzésnél, sőt. Gyorsaságuknak köszönhetően ugyanolyan remek vadászok voltak, mint a felnőtt példányok.

Míg a kifejlett tyrannoszauruszok hatalmas erejüket és méretüket felhasználva nagyobb prédákat ejtettek, a fiatal állatok kihasználták kis testüket és fürgeségüket, és az apróbb, gyorsabb állatok után eredtek. Már egy 2-3 éves tyrannoszaurusz is könnyen ejtett prédául magának kisebb dinoszauruszokat.

Ezeket a következtetéseket a tudósok a nemrég a Góbi sivatagban talált, eddig legjobb állapotban lévő tyrannoszaurusz-koponya és -csontváz alapján tették, amely valaha a Tyrannosaurus rex egy közeli rokonához, egy 2-3 éves Tarbosaurus bataarhoz tartozott. Az állat 70 millió évvel ezelőtt élt, és ismeretlen okok miatt pusztult el. A kutatások eredményeit a Vertebrate Paleontology folyóiratban publikálták.

A lelet vizsgálatával azt is megállapították, hogy a fiatal állatnak más volt a testfelépítése, mint szüleinek, és teljesen másképp is viselkedett. „A felnőtt példányok feje sokkal nagyobb, robosztusabb, ráncosabb és durvább volt, míg a kicsiké sokkal apróbb és simább” – nyilatkozta Lawrence Witmer, a tanulmány egyik szerzője. – „Ez persze nem meglepő, hiszen mi is egyre ráncosabbak leszünk, ahogy öregszünk!”

A sivatagban talált Tarboszaurusz csontváz alapján a kutatók megállapították, hogy az állat 2,7 méterhosszú, 1 métermagas és kb. 30 kilólehetett, és átlagosan 25 évet élt. Valószínűleg kisebb dinoszauruszokra vadászott, mint például a Prenocephale.