Dokumentumfilm a jégben rekedt felfedezőről

A nemzetközileg elismert dokumentumfilmes, Xantus Áron édesapjával, Xantus Gáborral karöltve a Belgica – Antarktisz expedíció nyomába ered, hogy felkutassa az expedíció egyik tagjának, az egyetemes  tudománytörténet egyik emblematikus alakjának, a Déli sark-kutatás egyik úttörőjének és egy új tudományág, a bioszpeológia megteremtőjének, Emil Racovitza professzor életének legfontosabb állomásait.

 

„Volt egyszer tizenkilenc ember, akik elindultak  egy törékeny kis hajón, hogy felkutassák a Déli-sarkot. Nem voltak sem gazdagok, sem hatalmasak, sem híresek – de tisztában voltak azzal, hogy mire vállalkoznak  és mi vár rájuk… És amikor odaértek, hibákat követtek el, martalékául estek  emberi gyöngeségeiknek – de a legjobb tudásuk szerint dolgoztak, s mindent megtettek, ami erejükből tellett. Csak tizenheten tértek vissza.

  Azzal vigasztalták magukat, hogy két szegény bajtársuk halála és saját szenvedéseik nem voltak hiábavalóak, mert egy kis téglácskával ők is hozzáadtak valamit a tudomány épületéhez, a fény és az igazság világítótornyához, mely jobb idők felé vezeti az emberiséget”.

Emil Racovitza, a Belgica – Antarktisz expedíció (1897-1899) biológus-kutatójának naplójából

.

A romániai dokumentumfilm gyártás történetének lagnagyobb szabású, eddig példa nélküli, három földrészt és hét országot felölelő  produkciója  vette kezdetét ez év szeptemberében moldvai és erdélyi helyszíneken,  amikor a filmes expedícióikról ismert két kolozsvári alkotó, Xantus Áron operatőr és producer valamint  Xantus Gábor rendező-operatőr és forgatócsoportjuk  elindult  egy hosszú és  kalandos utazásra, hogy filmfelvevő gépükkel bejárják az egyetemes  tudománytörténet egyik emblematikus alakjának, a Déli sark-kutatás egyik úttörőjének és egy új tudományág, a bioszpeológiamegteremtőjének, Emil Racovitza professzornak szellemi és földrajzi pályáját. A dokumentumfilm munkacíme: „A FELFEDEZŐ (THE EXPLORER) A  Scărişoara-i  jégbarlangtól az Antarktisz-i hómezőkig. Emil Racovitza Déli- sark-kutató, biológus és barlangkutató nyomdokain”

 

A dokumentumfilm főhősének, Emil Racovitzának tudományos pályafutása akkor vette kezdetét, amikor a biológiai tudományokban a Sorbonne-on diplomázott, alig 28 éves  fiatalember felkérést kapott egy belga tudományos kutatóexpedícióban való részvételre, mely nem annyira a Déli-sark feltétel nélküli meghódítását mint inkább ismeretlen területeinek megismerését és alapos tudományos feltárását tűzte ki céljául. A „Belgica” néven ismertté vált expedíció 1897-ben indult és 1899-ben tért vissza Anvers kikötőjébe.Legénységét és tudományos személyzetét illetően nemzetközi vállalkozás volt, s teljesítményét tekintve ma akár a holdraszállás kockázatával is összemérhető.  A Belgica nevű, három árbocos, vörösfenyő és tölgyfa építésű, jégtörő páncélzattal erősített, mindössze36 méterhosszú és alig 7 és fél méter széles hajón belgák, norvégek, franciák, egy amerikai, egy román és két lengyel  is volt. Eredetileg nem kutatóhajónak tervezték, jó ideig csupán bálnavadászatra használták.

A „Belgica” kapitánya a Belga Királyi Haditengerészet fiatal tisztje, Adrien de Gerlache azzal is számolt, hogy az antarktiszi vizek ismeretlen útvesztőiben bolyongva a sarki tél fogságába esnek, ami lehetetlenné teszi a visszatérést abban  az esztendőben.

Mindez  be is következett.

Így az emberiség történelmében ez volt az első olyan expedíció, mely egy egész telet vészelt át  a jég szorításában, az antarktiszi fagy és sötétség  fogságában. 1898. március 3-án az Alexander-sziget partjainál kerültek a jég csapdájába, és a túlélés érdekében hónapokig csak fókahúson éltek, de így is sokan skorbutot kaptak.

A hajó utasai  végül több mint egy évet töltöttek a fagyos kontinens viharos vizein és jégmezőin. Azonban ekkor sem tértek el eredeti terveiktől: az Antarktisz emberpróbáló körülményei között tudományos megfigyelésekkel, kutatással,  felfedezéssel töltötték el a 13 hónapot.

Az antarktiszi utazást követően a fényes  nemzetközi hírnévre  és elismerésre szert tett fiatal tudós, Racovitza életének és tudományos pályájának második nagy esélyét jelentette, hogy miközben  1904-ben a Mallorca-i (Spanyolország) Cuevas de Drach föld alatti mélységeit  kutatta, felfedezte azt a barlangi élőlényt, a Typhlocirolana  troglobiont, mely végül az általa alapított és elnevezett  bioszpeológia, azaz a barlangok élőlényeit kutató tudományág megteremtését  hozta.Ezt követte a nevéhez fűződő, a világon elsőkét Kolozsvárott megalapított Barlangkutató Intézet életrehívása, mely ma is működik a kincses város egyetemi kampuszának területén, a gróf Mikó Imre adományából származó és róla elnevezett Mikó-kertben.

Az egész estésre tervezett dokumentumfilm további helyszínei:

Románia: Moldva, Racovitza község, a szülőhely vidéke, Jászvásár, a Nyugati Kárpátok karsztvidéke és barlangjai, közöttük a világ legnagyobb, föld alatti jégfelhalmozódásának helye, a Scărişoara- i jégbarlang,  az Aragyásza  valamint a Pádis-Ponor-i barlangok stb.

Franciaország: a Banylus sur  Mer Tengerkutató állomás, Párizs – Sorbonne Egyetem.

Belgium: Brüsszel, Arlon,  Anvers kikötő, a Belgica kiinduló- és érkező állomása.

Dél Amerika:La Plata, Ultima Esperanza öböl, Chile-i magasföld, pampák vidéke, Tűzföld, Ushuaia.

Antarktisz: Drake-tengerszoros, Antarktisz-félsziget földrajzi régiója,  – Cobalcescu sziget

Norvégia: Harstad  Tidende öböl, merülés a Belgica hajóroncsához.

A dokumentumfilmes expedíció szervezésére és  lebonyolítására alapított, kolozsvári székhelyű egyesület, a „Terra Incognita”  (alapító-elnöke Xantus Áron)  a film társproducere. A produceri teendők elvégzésére a film alkotói  a bukaresti Fundatia Arte Vizuale Alapítványt kérték fel, melynek képviselője a magyar filmgyártásban is nevet szerzett  Vivi Drăgan Vasile. A produkció  támogatói: Román Nemzeti Filmközpont, Román Televízió,  The Media Partnership, Discovery Channel, The Explorer, Kodak Cinelabs, Román Tudományos Akadémia, Belgica Society, New Belgica Organization, Studiotech.

Az expedíció a National Geographic Romania-val együttműködésben zajlik s lebonyolítását a Xantus Film Documentaries forgatócsoportja végzi.

 

HA TÁMOGATNI KÍVÁNJA A BELGICA EXPEDÍCIÓT BEMUTATÓ DOKUMENTUMFILM ELKÉSZÍTÉSÉT, ADOMÁNYÁTA TERRA INCOGNITA EGYESÜLET FOGADJA ÉS KEZELI.

Cont RON : RO 52 BTRL 01 30 12 05 I 897 50XX

Cont USD : RO 76 BTRL 01 30 22 05 I 897 50XX

Cont EUR : RO 27 BTRL 01 30 42 05 I 897 50XX

Az expedíció útjáról és  a filmesek munkájáról  a továbbiakban is beszámolunk a The Explorer olvasóinak.

www.belgica.ro