Magyar csillagászok különleges naprendszert fedeztek fel

A MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének kutatói olyan naprendszert találtak, amelynek nem egy, hanem három csillaga van. Rendkívüli felfedezésüket a rangos amerikai Science magazinban publikálták.

Az MTA két csillagásza, Derekas Alíz és Kiss László által vezetett, negyvennégy tagú kutatócsoport bukkant rá a különleges naprendszerre. A kutatók a neves amerikai tudományos folyóiratban, a Science-ben is publikálták felfedezésüket.

A Lendület Fiatal Kutatói Program keretein belül dolgozó tudósok olyan felfedezést tettek, amely a maga nemében egyedülálló – eddig ugyanis, az újonnan felfedezett rendszeren kívül csak egy hasonlót ismerünk – nyilatkozta Derekas Alíz. A programot egyébként 2009-ben indította az Akadémia elnöke azért, hogy lehetőséget biztosítson a fiatal generáció számára a legkorszerűbb műszerek, legmodernebb technológiák használatára.

A vizsgálatok során a csillagászok a HD 181068 elnevezésű, viszonylag fényes csillagról mutatták ki, hogy valójában egy olyan hármas rendszer, amelynek főkomponense az élete vége felé járó, felfúvódott vörös óriás csillag. Ez a csillag 800 fényév távolságban lévő, 5200 Kelvin fokos felszíni hőmérsékletű vörös óriás átmérője több mint 12-szerese, tömege mintegy háromszorosa a Napunkénak, valamint központi csillagunknál 93-szor több energiát sugároz ki a világűrbe. Mellette két kisebb, és jóval halványabb vörös törpe csillag kering, amelyek nem csak az óriást, saját magukat is megkerülik. Ennek a mozgásnak az eredménye egy különleges fénymenet, amelyet napjaink legpontosabb fényességmérő műszerével, a Kepler űrtávcsővel figyeltek meg. A kutatók, utalva három csillagára, a rendszert Trinitynek nevezték el.

A Program tudósai először 2010 júliusában figyeltek fel a rendszerre. Ezt követően több helyszínről is megvizsgálták, többek között a piszkéstetői 1 méteres távcsővel is készültek nagy felbontású felvételek.