Megtalálták a legősibb egyiptomi sziklarajzokat

Körülbelül 15000 évesek azok az egyiptomi sziklarajzok, amelyeknek korát a kutatóknak most sikerült meghatározniuk. Az eredmények a sziklarajzokat az európai barlangfestmények, így például a szintén 15-17000 éves Lascaux-i rajzok mellé emelik, és bebizonyítják, hogy a pleisztocén kori sziklarajzok nem csak Európa sajátjai.

Az új eredmények a sziklarajzokat az európai barlangfestmények, így például a szintén 15-17000 éves Lascaux-i rajzok mellé emelik, és bebizonyítják, hogy a pleisztocén kori sziklarajzok nem csak Európa sajátjai.

 

Egy belga kutatócsapat és a Yale egy egyiptológus professzora, John Coleman Darnell az optikailag stimulált lumineszcencia (OSL) nevű technológia segítségével sikeresen megállapította a Nílus keleti partján, Qurta mellett található sziklarajzok korát: az alkotások körülbelül 15000 évesek.A Qurta melletti sziklarajzokra már a 60-as években felfigyelt egy itt kutató kanadai régészcsoport, de jelentéseiben sorra elfeledkezett megemlíteni az alkotásokat. A belga kutatócsoport 2005-ben talált rájuk, és rögtön vizsgálni kezdte őket, de a datálási vizsgálatok csak most hoztak eredményeket.A sziklarajzok jobbára tülkösszarvú állatokat ábrázolnak, a kutatók legalább 111-et regisztráltak különböző pozíciókban. Rajzoltak még madarakat, antilopokat, vízilovakat és halakat is, valamint 10 elnagyoltan ábrázolt emberi alak is található a sziklákon.

2008-ban a Brüsszeli Királyi Művészettörténeti Múzeum kutatója, Dirk Huyge által vezetett expedíció félig homokba temetett köveket fedezett fel a sziklarajzok mellett, amelyen további rajzokat találtak. Ezek datálását OSL technológiával a Genfi Egyetem Ásvány- és Kőzettani Laboratóriumában végezték. Az OSL meg tudja állapítani, hogy mennyi idő telt el azóta, mióta az eltemetett sziklákon található üledékszemcséket utoljára napfény érte. Ezzel a módszerrel állapították meg, hogy a kőzeten található rajzok körülbelül 15000 évesek.

Ez az első bizonyítéka annak, hogy a pleisztocén korban Észak-Afrikában is készítettek sziklarajzokat. A felfedezés rámutat, hogy a pleisztocéni sziklaművészet nem csak az európai emberek sajátja. A talán leghíresebb európai barlangfestmények, a Lascaux-i rajzok is egyidősek a qurtaiakkal: 15000-17000 évesek. A Qurta melletti sziklarajzok az eddig ismert legrégebbi észak-afrikai grafikai leletek.