Megtalálták Fülöp apostol sírját?

Olasz régészek úgy vélik, Délnyugat-Törökországban meglelték Fülöp apostol sírját. A felfedezés megosztja a véleményeket: a sírt őrző romokat ugyanis egy olyan írásos emlék alapján találták meg, amelyet a katolikus vallás nem fogad el hitelesnek.

 

A Francesco D’Andria által vezetett olasz kutatócsoport már évtizedek óta vizsgálja a világörökség részét képező Hierapolisz városát. A régészek intenzív geofizikai kutatások segítségével találtak rá a feltételezett apostolsírra.

„Korábban úgy hittük, hogy Fülöp apostolt a Mártírok Hegyére temették el, de itt semmilyen nyomát nem találtuk sírjának” – nyilatkozta D’Andria. –„A nyughelyet akkor fedeztük fel, amikor egy ötödik századi templomromot tártunk fel a Mártírok Hegyén található, Fülöpnek felszentelt templomtól 40 méterre.”

A kutatók szerint a sírt a hegyen található templomból a bizánci időkben szállították át a másik templomba.A sírt még fel sem nyitották, de a kutatóknak már most sok ellenvéleménnyel kell szembenézniük: a nyughelyre ugyanis olyan írásos emlékek alapján bukkantak, amelyeket a katolikus vallás nem fogad el hitelesnek.

Fülöp apostolról egyébként nem sokat tudunk. Jézus 12 apostolának egyike volt, szűkebb, bizalmasabb környezetéhez tartozott. Betszaidában, Galileában született, kezdetben halászattal foglalkozott, és a Genezáreti tó mellett élt szerényen. Keresztelő Szent János tanítványa volt. Valószínűleg 80 körül hunyt el az akkor a Római Birodalomhoz tartozó Hierapoliszban – néhány forrás szerint missziós tevékenységéért keresztre feszítették 87 éves korában.„Az apostolról szóló történetek nagy részét szimbolikusan kell értelmeznünk” – mondta D’Andria. –„Annyi biztos, hogy a környéken nagyon hamar egy Fülöpöt tisztelő keresztény közösség alakult ki, akik védőszentjükké avatták az apostolt.”

A régészeknek majdnem az egész templomot sikerült rekonstruálniuk. „A Fülöp maradványait őrző épület nyolcszög alakú volt, amelyet egy téglalap alakú oszlopcsarnok zárt körbe. Ide 28 kisebb szobát építettek. A nyolcszögben nyolc kápolna is helyet kapott” – magyarázta D’Andria a Biblical Archaeology Review folyóiratban. A szent maradványai valószínűleg a nyolcszög központjában helyezkedtek el.