A hangyák okosabbak, mint egy ötödikes

Tudósok kutatásai szerint a hangyák okosabbak, mint bármelyik kisiskolás gyerek – legalábbis ha a matektudásról van szó. Az állatok fejlett matematikai érzéküket a helymeghatározáshoz és a táplálékszerzéshez használják.

A Behaviour folyóiratban publikált tanulmány szerint a hangyák fejlettebb matematikai érzékkel rendelkeznek, mint egy átlagos ötödikes tanuló. A folyóirat kiadójának, a Brillnek munkatársa, Els van Egmond jelentette ki egy sajtóközleményben: „A hangyák okosabbak, mint egy ötödikes: tökéletesen bánnak a számokkal!”

A kutatást végző tudósok, Zhanna Reznikova és Boris Ryabko különböző hangyafajokat vizsgáltak. Azt akarták kideríteni, hogy az állatok mennyire fejletten használják a matematikát, tudnak-e kezdetleges, gyakorlati matematikai feladatokat megoldani. Az eredmények még őket is megdöbbentették: a nagyobb szociális viselkedést produkáló hangyafajok az információkat számokban kommunikálják a boly további tagjainak, valamint alapvető számtani műveleteket is képesek elvégezni.

Az új tanulmány, amely a Behaviour folyóiratban jelent meg, összefoglaló jellegű, Reznikova, az orosz Novosibirsk állambeli egyetem dolgozója és Ryabko, a szibériai egyetem telekommunikációs és informatikai tanszékétől már évek óta tanulmányozza a hangyák viselkedését.

Ami a vizsgálatokat illeti, a legfontosabb kísérletet egy a hangyáknak épített apró útvesztő segítségével hajtották végre. A labirintus különböző pontjaira élelmet helyeztek, és megfigyelték, hogy a hangyák hogyan kommunikálják társaiknak, hogy merre található a kihelyezett táplálék. A kísérlet kimutatta, hogy az állatok nem csak hátrahagyott szagmintákkal vezetik el társaikat a pontos helyre, hanem a labirintus ágainak számát, a távolságot és a táplálékhoz vezető lépések számát is képesek lekommunikálni.

„A kutatások alapján a hangyák képesek kvantitatív módszereket alkalmazni a boly többi tagjával való kapcsolattartás során.” – tájékoztattak a kutatók a tanulmányban. Reznikova és Ryabko további megfigyelések alapján arra jutottak, hogy a hangyák más matematikai számításokat is képesek végezni, ilyen például a kivonás és a következtetés. „Alacsony számokkal a legalapvetőbb számtani műveleteket is képesek elvégezni. Ha ezeket az eredményeket jobban megvizsgáljuk, többet tudhatunk meg a szociálisan összetett állatok számtani észleléseivel kapcsolatban.”

A hangyák nem az egyetlen állatok, amelyek fejlett matematikai érzékkel rendelkeznek. Hasonló sajátosságokat figyeltek meg bizonyos madarak esetében is: a galambok, varjak és papagájok is jók matekból, és az emberszabásúak, mint például a csimpánz, szintén elfogadhatóan bánnak a számokkal. A hangyák azonban még náluk is precízebbek lehetnek.

Fotó:  macrojunkie