Elfeledett viking király kincseire találtak

Egy angol kőműves fémdetektora segítségével ráakadt az elveszett viking vezér, Northumbria ismeretlen királyának korából származó kincsekre. Az ékszereket, harci eszközöket és pénzérméket valószínűleg egy viking harcos ásta el, mielőtt csatába indult volna. A leletek új kérdéseket vetnek fel a viking történelemmel kapcsolatban.

A 39 éves Silverdale-i kőműves, Darren Webster rögtön tudta, hogy valami különlegeset talált, amikor fémdetektorának csipogását követve kiemelte a földből az ezüstékszereket és –pénzérméket. „Rögtön tudtam, hogy valószínűleg viking kinccsel van dolgom” – nyilatkozta.

Jól sejtette: a Lancashire-től északra található Silverdale falu melletti mezőn egy viking harcos áshatta el, mielőtt csatába indult. Az ezüst tárgyak között több csuklópánt, bross töredék, ezüstrúd volt, de a legértékesebb darabok mégis a pénzérmék, amelyek segítséget nyújtottak a kutatóknak a kincs datálásában. A pénzérmék ugyanis olyan nagy királyok idejére tehetők, mint például Nagy Alfréd, aki 871-től 899-ig uralkodott. Ebben az időszakban a vikingek az angolszászokkal harcoltak az észak-angliai területekért.

„A sok ismert pénzérme között ráakadtunk egy olyanra is, amelyhez hasonlót még soha nem láttunk” – nyilatkozta Ian Richardson, a British Museum Régiségek és Kincsek Osztályának titkára. Az érme egyik oldalán egy kereszt található, a DNS (Dominus) és REX feliratokkal, amely egyáltalán nem szokatlan, hiszen a vikingek közül sokan fokozatosan áttértek a kereszténységre, ahogy egyre több angolszász területet foglaltak el. Az érme másik oldalán az AIRDECONUT felirat látható, amely utalás a Hardeknut névre. Valóban volt egy Hardeknut nevű dán és angol király a viking történelemben, aki Nagy Knut törvényes örököse volt. 1035 és 1042 között uralkodott, a most talált ezüstleletek azonban sokkal korábbra tehetőek: körülbelül Kr. u. 900-910 környékére. Ez azt engedi feltételezni, hogy a pénzérmén feltüntetett Hardeknut egy névrokonát megelőző király lehetett, akinek életéről és uralkodásáról egyelőre semmit sem tudunk.

Discovery News

Fotók: Trustees of the British Museum