Japán a bálnavadászat támogatására használja a földrengés után kapott támogatásokat

A japán kormány is elismerte, hogy az idei földrengés és szökőár okozta károk helyrehozására szánt pénzösszeg jelentős részéből a hagyományos japán bálnavadászatot támogatja, amely – a Sea Shepherd és a Greenpeace aktivistáinak köszönhetően – mára a végnapjait éli. A „tudományos” vadászati iparág több mint 6 milliárd forintnyi támogatást kapott.

A japán bálnavadászat évszázados hagyomány: valamikor a 12. század környékén kezdődhetett, fénykorát azonban a 20. században élte, amikor kizárólag kereskedelmi célra ölték le az állatokat. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) 1986-ban avatkozott bele a már tarthatatlan mennyiségű bálna gyilkolásába, és felfüggesztette a kereskedelmi vadászatot. Azóta a japán bálnavadászok a „tudományos kutatás” álneve mögé bújva folytatják tevékenységüket, bár a halott állatok húsát változatlanul eladják.

Az idei vadászszezon elindult, a Yushin Maru vadászhajó és két másik bárka december 7-én elindult, hogy tudományos célból begyűjtsön annyi bálnát, amennyit csak tud, majd a húsukat minél hamarabb értékesítse. A tavalyi szezon igen szegényesen végződött a japán bálnavadászok számára, ugyanis egy radikális környezetvédő szervezet, a Sea Shepherd eredményesen szabotálta a tevékenységüket.

Idén azonban a japán kormány is a bálnavadászok segítségére siet: a földrengés és a szökőár okozta károk helyreállítására szánt támogatás jelentős részét adományozza a „tudományos” bálnavadászat megsegítésére. A Greenpeace értesülései szerint a japán kormány 2.28 jent, azaz több mint 6 milliárd forintot adott a támogatásból a bálnavadászoknak.

„Teljesen botrányos, hogy a japán kormány még több pénzt szivattyúz az adófizetők pénzéből a szükségtelen és gazdaságilag amúgy is életképtelen bálnavadász program támogatására” – nyilatkozta a The Guardiannek Junichi Sato, a japán Greenpeace ügyvezető igazgatója. A japán Halászati Hivatal álláspontja szerint a pénzt a bálnavadászat stabilizálására fordítják – a radikális környezetvédő egyesületek ugyanis, mint a Sea Shepherd, jócskán megnehezítik a vadászok munkáját. „Fokozni fogjuk a védelmet a bálnavadászat ellen fellépő szabotázsakciókkal szemben annak érdekében, hogy az antarktiszi bálnakutatás problémamentesen folyjon” – nyilatkozták. A bálnavadász hajókat néhány olyan bárka is kísérni fogja, amelynek feladata azok védelme lesz.

A japán kormány azzal érvel, hogy ezzel az intézkedésével a bálnavadászatból élő falvak és városok rekonstrukciójában segít, és a sikeres bálnavadászati programmal biztosítják a bálnavadász-falvak felépülését. Arról azonban biztosítottak mindenkit, hogy a vadászok még csak meg sem fogják közelíteni a számukra előírt kvótákat.

Discovery News