Kannibál jegesmedvék?

Jenny Ross fotóriporter nemrég megdöbbentő, de nem egyedülálló esetet kapott lencsevégre: egy idősebb jegesmedve egy fiatalabb példányt lakmározott jóízűen. Ez nem az első dokumentált eset, bár a jegesmedve-kannibalizmus igen ritka – a fókák alacsony száma, így az élelemhiány okozza, amely pedig a globális felmelegedéssel hozható összefüggésbe.

A témával foglalkozó tudósok számtalanszor kihangsúlyozták, hogy a globális felmelegedés, amelyet környezetszennyező életmódunkkal elősegítünk, elképzelhetetlen, előre nem várt mértékben és módokon változtatja meg a körülöttünk élő világot. Az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) 2011-es őszi találkozóján ismertetett jelenség is egy ilyen következmény: a jegesmedvék, amelyek már csak egy lépésre vannak attól, hogy a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján „Veszélyeztetett” kategóriát kapjanak, egymást gyilkolják, hogy élelemhez jussanak.

Ezúttal Jenny Ross környezetvédő fotóriporter rögzítette a megrázó képsorokat arról, hogy egy kifejlett jegesmedve egy bocson lakmározik, de nem ez volt az első dokumentált eset, és a kutatók szerint nem is az utolsó. Jenny Ross a jeges-tengeri Spitzbergák szigetcsoport mellett, egészen pontosan két sziget között húzódó Olgastretet vizein hajózott, amikor felfigyelt egy felnőtt jegesmedvére, amely a zsákmányát hurcolta. Ahogy közelebb ért, észrevette, hogy a medve egy bocsot tart a szájában, amellyel úgy végzett, ahogy feléjük a fókákkal szokás: átharapta a nyakát. Amikor az állat is észrevette a fotóst, fenyegetve érezte magát, és erőszakosan kimutatta, hogy ez csakis az ő élelme, majd biztos távolságba ment tőle, és enni kezdett. A közelben Ross észrevett még egy felnőtt jegesmedvét: úgy gondolja, ő lehetett a bocs anyja.

Ez nem az első eset, hogy jegesmedve-kannibalizmust kapnak lencsevégre, de a kutatók szerint a jeges területek eltűnése miatt egyre több ilyen esetre számíthatunk. Az Olgastretet általában teljesen be van fagyva, így a jegesmedvék könnyedén találnak maguknak fókákat, az idei különösen enyhe arktikus nyáron azonban szinte egyáltalán nem voltak jégtáblák a vízen. Így az állatok élelem nélkül maradtak, és a túlélés érdekében kénytelenek egymást gyilkolni. A városokhoz közelebb élő jegesmedvék egyébként szemétlerakóban keresnek maguknak élelmet, vagy a vízi madarakkal és tojásaikkal próbálják csillapítani éhségüket. Ezek azonban nem elegendők a túléléshez.

Jenny Ross az Arctic folyóiratban publikált egy tanulmányt a jegesmedvék kannibál szokásairól. Az írás társszerzője Dr. Ian Stirling kanadai jegesmedve-szakértő.

BBC News

Fotók: Jenny Ross