Lehetséges, hogy van élet a Jupiter jeges holdján?

Az Európa nevű Jupiter-holdon úszó jégtömbök alapján kutatók felfedeztek egy hatalmas tavat nem sokkal a felszín alatt. Lehetséges, hogy a tó vize megfelelő feltételeket biztosít az élet kialakulásához. A feltételezések szerint több ilyen állóvíz is lehet az Európa felszíne alatt.

A Texasi Egyetem kutatói izgalmas felfedezést tettek a napokban: a Jupiter egyik holdja, az Európa felszíne alatt tavak találhatóak.

Az Európáról, amely lényegesen kisebb a mi holdunknál is, régóta gyanítják, hogy befagyott, jeges felszíne alatt nagy mennyiségű sós víz található. A becslések szerint az Európa sokkal több vizet rejteget, mint amennyi a Föld vízkészletének összessége. Mindeddig azonban nem sikerült úttörő bizonyítékot szerezni ennek igazolására.

A Texasi Egyetem kutatója, Britney Schmidt és csapata azonban az Európa felszínén egyre gyarapodó jégtömbökre lett figyelmes. A csapat az izlandi felszín alatti vulkánoknál is használt számítógépes modellezéssel feltárta a jelenség okait: a jégtáblák alatt egyre inkább teret nyerő, az észak-amerikai Öt-tóhoz hasonló méretű tavak fokozatosan törik fel a megfagyott vizet. A tavak jelenléte azért is lényeges felfedezés, mert a kutatók az Európa óceánjait mélyen a felszín alá becsülik – ezek azonban a felszínhez igen közel találhatóak.

Bár a tudósok szerint lehetséges, hogy már az óceánban is megvannak az élet kialakulásának feltételei, a most felfedezett, felszínközeli tavak sokkal valószínűbbé teszik, hogy élő organizmusok fejlődhessenek ki bennük.

Az Európa egyébként előkelő helyen áll azok között az űrbéli objektumok között, amelyekre a kutatók el szeretnének jutni: az asztronómus-kívánságlistán általában rögtön a Mars-misszió után foglal helyet.