Megoldódott a Góbi-sivatag különös alakzatainak rejtélye

Nemrégen furcsa, ember alkotta, az űrből is jól látható alakzatokat fedeztek fel Kínában, a Góbi-sivatag elhagyatott területein. Az összeesküvés-elméletek rajongói persze rögtön földönkívüliekről és titkos katonai bázisokról beszéltek. Úgy tűnik, az igazság most napvilágra került, és egyáltalán nem kevésbé izgalmas, mint ezek a teóriák. 

A Gizmodo amerikai portálon néhány nappal ezelőtt megjelent egy hír, amely beszámolt a Kína határain belül, a Góbi-sivatagban található furcsa, ismeretlen eredetű ábrákról, és találgatta, hogy mi célt szolgálhatnak. Az élénkebb fantáziával megáldott olvasók persze rögtön különböző, izgalmas magyarázatokkal álltak elő: mivel az ábrák az űrből is jól láthatóak, biztosan a földönkívüliek számára készültek, esetleg ők is rajzolták ezeket, vagy talán Kína titkos kísérleteket folytat a területen, katonai gyakorlótelepet tart fenn vagy atombombákat gyárt a megjelölt helyeken. Az egyik legtöbbet támogatott ötlet az volt, hogy a kínai katonaság Washington DC utcáinak vonalait rajzolta fel a sivatag porába, és itt készül az Amerikai Egyesült Államok fővárosának katonai megszállására. Az ábrák egyébként kivétel nélkül Kanszu és Xinjiang tartományok határában találhatóak, alig 150 kilométerre a Jiuquan Űrközponttól.

A rajzok valóban különösek: az egyik legtöbbet vitatott ábrán fehér vonalak láthatóak, valamiféle rendezett összevisszaságban, de akad olyan is, amely koncentrikus köröket mutat, közepén néhány sugárhajtású repülőgéppel. A média rögtön felkapta a híreket, és különböző szakértőket szólaltatott meg, hogy vajon mik lehetnek ezek a furcsa rajzok – de, egészen eddig, egyikük sem tudott meggyőző magyarázattal szolgálni.

Most azonban a NASA Mars-missziójának egyik mérnöke, Jonathon Hill, aki egyébként az Arizonai Egyetem kutatója, úgy tűnik, megfejtette a furcsa rajzok titkát, amely nem kevésbé izgalmas, mint az összeesküvés-elméletek legtöbbje. Hill szerint ugyanis ezek a fehér csíkokból álló ábrák majdnem 100%-os valószínűség szerint arra készültek, hogy segítségükkel beállíthassák Kína kémműholdjait.

Ez a tény már önmagában felcsigázhatja az összeesküvés-elméletek rajongóit, de Hill azt mondja, a kémműholdak léte egyáltalán nem újdonság: régóta köztudott, hogy Kína rendelkezik ilyenekkel, sőt, rajta kívül sok más ország is, így például az Egyesült Államok. Az USA szintén használ ilyen kalibrációs célpontokat, az egyik közülük például a Corona kémműhold számára épült az 1960-as években Casa Grandéban, Arizonában.

A híresztelésekkel ellentétben a kínai alakzatok nem olyan fémekből készültek, amelyek visszatükrözik a fényt. „Látszik, hogy a vonalak kisebb öntözőcsatornákon is átvezetnek, valamint sok helyen saját maguk sincsenek teljesen kitöltve, jól láthatóak bennük a csíkok és hézagok” – magyarázza Hill. –„Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy valamilyen festékkel festették fel az alakzatokat. Ha krétával készültek volna, akkor a szél miatt már nem lenne nyomuk.” Hill azt is hozzátette, hogy ezek az ábrák feltűnően nagyok, ami azt bizonyítja, hogy a kémműholdak viszonylag rossz felbontással rendelkezhetnek.

A koncentrikus köröket ábrázoló alakzat Hill szerint valószínűleg kalibrációs tesztterület az orbitális pályán keringő radarok számára.

Mióta az ábrákról készült képek keringeni kezdtek az interneten, a Gizmodo olvasói a médiaérdeklődést látva kiszúrtak még néhány érdekes objektumot a Góbi-sivatagban. Ezek között található fegyvertesztelésre használt terület, de még egy Yagi néven ismert antennasor is, amelyet egyaránt használhatnak meteorológiai vizsgálatokra vagy atmoszférakutatásra.

Hill arra is magyarázatot adott, hogy miért vannak ezek az objektumok feltűnően közel egymáshoz: „Valószínűleg ez a terület egy katonai kiképzőközpont. Ezért található ennyi furcsa alakzat egy viszonylag kihalt, elhagyatott helyen. Ez a helyzet azt bizonyítja egyébként, hogy néha maga az igazság is lehet olyan izgalmas, mint az összeesküvés-elméletek bármelyike.”

Fox News