Repülő orrszarvúk

A WWF ismét fellépett a dél-afrikai fekete (vagy keskenyszájú) orrszarvúk védelmében: 120 állatot szállított át az immár 15 ezer hektárral kibővített, védett élőhelyre. A szállításra rendhagyó módszert alkalmaztak – a rinocéroszokat a lábuknál fogva, helikopterrel emelték ki az eddigi élőhelyükről.

A fekete orrszarvú különösen veszélyeztetett faj, mára csupán 4880 egyed él a Földön. A WWF a Black Rhino Range Expansion Project (Fekete Orrszarvú Élőhelybővítési Projekt) keretein belül segít a kihalófélben lévő rinocéroszokon. Legújabb akciójuk során 120 egyedet szállítottak egy biztonságos, orvvadászmentes, 15 ezer hektárral bővített területre.

Korábban az állatokat egy különleges ketrecben, elaltatva szállították, ezúttal azonban gyorsabb és hatékonyabb módszert alkalmaztak: helikopterrel felemelték őket a földről. Az orrszarvúkat elaltatták, szemeiket bekötötték, majd lábaikat összekötötték egy olyan kötéllel, amelynek másik fele egy helikopterhez volt erősítve. Az állatok „repülése” mindössze átlagosan 10 percig tartott. Mind a 120 egyed épségben odaért biztonságos új élőhelyére. A WWF azért döntött a repüléses módszer mellett, mert így sokkal kevesebb altatót kell az állat szervezetébe injekciózni, hiszen így kevesebb ideig tart az út, mint a szárazföldön.

A WWF az elmúlt években nagy sikereket ért el a fekete orrszarvúk mentésében: az 1980-as években csupán körülbelül 2000 egyed élt vadon, míg mára számuk megduplázódott. Sikerült elérni, hogy a területtulajdonosok is összefogjanak az orrszarvúk védelmében: a majdnem 300 000 hektáros terület tulajdonosainak sokszor szó szerint a kerítéseiket kellett eltávolítaniuk azért, hogy a rinocéroszoknak megfelelő élőhelyet biztosíthassanak.