A madarak jóval több színt látnak, mint mi

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a madarak szeme jóval több színt képes érzékelni, mint az embereké. Az állatok ezt a képességüket évmilliók alatt fejlesztették ki. Látásuk fejlődésével tollazatuk is egyre látványosabbá, színesebbé válik.

A Yale és a Cambridge-i Egyetem kutatói a Behavioral Ecology folyóiratban megjelent tanulmányukban ismertették, hogy a madarak szeme jóval több színt képes érzékelni, mint az embereké. Ez a képességük egy ütemben fejlődött ki tollazatuk folyamatos színesedésével – ahogy képesek lettek több színt, több árnyalatot érzékelni, úgy tudtak többféle pigmentet is termelni, amelytől díszesebb lett a tollazatuk.

A kutatók már évek óta vizsgálják, hogy a madarak hogyan képesek ilyen sokszínű tollazatot előállítani, de ez az első tanulmány, amely azt firtatja, hogy ők maguk hogyan látják a színeket. A kutatási eredmények azt mutatták, hogy ezek az állatok sokkal több színt képesek érzékelni, mint amennyit előállítanak. A madaraknak ugyanis olyan plusz csapok találhatók a retinájukon, amelyekkel az ultraviola tartományban található színeket is látják – ezeket az emberi szem már nem veszi észre.

Mary Caswell Stoddard, a tanulmány egyik társszerzője még végzős cambridge-i diákként kezdte vizsgálni a madarak látását. Ő arra kíváncsi, hogy a madarak, ha ilyen fejlett érzékeléssel rendelkeznek, miért nem képesek tollaikon több színt, például ultraviola vöröset előállítani. „Nem tudjuk, hogy a tollazatukhoz miért ilyen kevés színt használnak” – nyilatkozta Stoddard. –„Lehet, hogy fizikailag nem képesek előállítani többet, de az is előfordulhat, hogy a még színesebb tollazat valamiért hátrányos lenne számukra.”

A kutatók azonban úgy gondolják, hogy a madarak még jócskán tartogatnak meglepetéseket. „Ezek az állatok körülbelül a 30%-át képesek előállítani azoknak a színeknek, amelyeket érzékelnek” – mondta Richard Prum, a Yale William Robertson Coe Professzor Madártani, Ökológiai és Evolúciós Biológia tanszékének igazgatója és a tanulmány társszerzője. –„Már több millió éve azon dolgoznak, hogy túllépjenek a határaikon, így biztosan tovább fognak fejlődni, és egyre több színt képesek majd előállítani. El kell fogadnunk, hogy bár az ember színérzékelése elég fejlett, már most színvakok vagyunk a madarakhoz képest.”