A Sea Shepherd a delfinekért küzd

Az egyik legradikálisabb környezetvédő szervezet, a Sea Shepherd jelenleg a japán delfinhalászat ellen küzd minden erejével. A taiji delfinhalászok a tradíciókra hivatkozva évente több mint 2000 állatot gyilkolnak le különös kegyetlenséggel. A Sea Shepherd minden lehetséges eszközt felhasznál, hogy megmentse őket.

Taiji Japán egyik legfontosabb bálnavadász városa. A japán bálnavadász technikák mai formáját itt fejlesztették ki. Taiji azonban mégsem erről, hanem egy másik, nem kevésbé kegyetlen tradíciójáról híres: ez az egyetlen város Japánban, ahol még mindig folyik a delfinvadászat, amely több mint 2000 delfin halálát követeli minden évben.

A taiji delfinvadászat 2009-ben borzolta fel a közvélemény idegeit, amikor megjelent a különösen kegyetlen módszereket bemutató, díjnyertes dokumentumfilm, a The Cove (Az Öböl). A dokumentumfilmet a National Geographic korábbi fotósa, Louie Psihoyos rendezte. A megjelenés után rengeteg taiji, a vadászatban résztvevő vagy afelett szemet hunyó ember fordult Psihoyos ellen, mivel – állításuk szerint – a rendező félreinformálta őket a film témáját és hangvételét illetően. Ez azonban semmit nem változtatott a tényen: a világ felfigyelt a delfinvadászok kegyetlen módszereire, és egyáltalán: a delfinhalászat létére.

Noha a közvélemény egyértelműen a vadászat ellen foglalt állást, a hatóságok nem tesznek semmit az ügy érdekében – a hivatalos álláspont az, hogy a taiji bálna- és delfinvadászat több évszázados tradíciókra nyúlik vissza, és a helyi emberek csupán őseik nyomdokaiba lépnek. Az elmúlt években folyó vadászatnak azonban köze sincs a tradicionális (egyébként szintén véres és kíméletlen) delfinhalászathoz: a mostani módszert „drive huntingnak”, azaz hajtóvadászatnak hívják – nem véletlenül: a kifogott delfineket különös kegyetlenséggel élve kivéreztetik, így az állatok órákig tartó haláltusát vívnak. A hajtóvadászat módszerei az 1970-es években alakultak ki – annyira újak, hogy néhány vadász öregebb is náluk.

Japánban több mint 20 000 delfint gyilkolnak meg évente. Az ország legtöbb pontján szerencsére már illegális a cetfélék vadászata, de a halászok egy része még itt is dacol a törvénnyel. Taijiban megközelítőleg 2000 állatot ölnek meg különös kegyetlenséggel minden évben. A delfinek húsát eladják a húspiacon – annak ellenére, hogy többször kimutatták már a benne található, emberi szervezetnek mérgező anyagokat. A taiji delfinvadászatokban körülbelül 28 helyi halász vesz részt. A vadászszezon tulajdonképpen 12 hónapig tart, és általában szeptember 1-jén kezdődik – a Sea Shepherd környezetvédő kalózai ekkor szállták meg Taiji városát, hogy két kezükkel vessenek véget a mészárlásnak.

A Sea Shepherd nem egy távoli központból próbálja szavakkal és kérelmekkel felvenni a versenyt a delfinvadászokkal. A szervezet tagjai és a hozzájuk csatlakozó több mint 60 önkéntes a helyszínen szabotálja a kegyetlen halászokat. A Sea Shepherdtől megszokott, hatékony módszerek (a hajók útjának szabotálása) mellett elvágják a halászhálókat és kiszabadítják a csapdába esett delfineket.

Az akció állásáról a Twitteren és a Sea Shepherd honlapján kaphatsz folyamatos tájékoztatást. Ha önkéntesnek jelentkeznél, itt megteheted, de messziről, anyagi segítséggel is hozzá tudsz járulni, hogy a környezetvédő szervezet hatékonyabban láthassa el munkáját.

Fotó: Mike Lorden