Cinegék vadásznak a méhekre

A rendkívül ritka poszméh (közismertebb nevén dongó) egy újabb potenciális veszéllyel néz szembe: a szigetország cinegéi őt szemelték ki vacsorára. Kutatók most első alkalommal vették filmre, ahogyan a nagy cinegék poszméhekkel táplálkoznak.

A poszméh egy ritka és különleges faj, amely soha nem készít kaptárt, így a kisemlősök által használt üregekben vagy zsombékos füves területeken alakítja ki fészkét. Ez az állat annyira ritka, hogy az elmúlt 70 évben két faja is teljesen kihalt Nagy Britannia területéről. Ezt a nagy mértékű pusztulást elsősorban azzal magyarázzák, hogy rengeteg vadvirágos rét tűnt el a szigetország területéről – a dongók pedig egyre inkább táplálék nélkül maradnak.

A skóciai Stirling Egyetem kutatói arra figyeltek fel, hogy a cinegék lesben állnak és várnak, hogy lecsaphassanak a méhekre, amint azok elhagyják fészküket. Varjakat, egereket és mókusokat is rögzített már kamera, amint darázsfészkek közelében leselkednek a rovarok után. „Számos tanulmányban figyeltek meg méheket, de csak a virágokon történő táplálékszerzéssel kapcsolatban, így viszonylag keveset tudunk még a fészkükről és a rájuk vadászó ragadozókról.” mondta Stephanie O’Connor, a kutatás vezetője.

Más emlősökről – mint a borz, a róka és az egerek – már bebizonyosodott, hogy vadásznak méhekre és darazsakra, de az, hogy a cinegék is ezt teszik, mindeddig csak feltételezés volt. A vizsgálat során O’Connor 19 méhfészek bejáratát figyelte meg kamerájával. Kilenc hét alatt több fészek teljesen kihalt. „Tanúja voltam, ahogy a madarak a 19 dongóodúból ötöt megsemmisítettek, vagy legalábbis megpróbálták megölni a lakóit. Tíz méh biztosan a madarak tápláléka lett, ezen kívül körülbelül 18 szintén eltűnt, vagy elüldözték őket a cinegék.”– tette hozzá O’Connor. A kutatók azt is megállapították, hogy a fészek képes felépülni egy ilyen támadás után: a méhek felállítanak egy új nemzedéket. A jelenséggel a probléma az, hogy a poszméh nagyon ritka faj, így még akár egy ragadozó kisebb mértékű pusztítása is óriási problémákat okozhat.