Jégnélküli nyár elé nézhet a Jeges-tenger?

Egy friss tanulmány szerint 2030-2040 körül a nyári hónapokban már nem találunk majd jeget a Jeges-tengeren. A tenger jege ebben az évben volt a második legalacsonyabb, mióta 1979-ben mérni kezdték – egyedül 2007-ben sikerült alulmúlni a mostani szintet.

A Kolorádói Egyetem Nemzeti Hó- és Jégadatgyűjtő Központja számolt be arról a kétségbeejtő mérési eredményről, amely a Jeges-tenger jégveszteségét igazolta: a jég kiterjedése 4,33 millió négyzetkilométerre csökkent, amely több mint 2,5 négyzetkilométerrel kevesebb, mint az 1979-2000-ig mért szeptemberi átlag.

A Központ kutatói szerint a sarkvidék 2030-ra nyaranta akár teljesen jégmentes is lehet.

„Az Északi-sarkvidék jégtakarója elképesztően elvékonyodott az elmúlt harminc évben” – nyilatkozta Mark Serreze, a Központ igazgatója. –„Ha a folyamat így folytatódik, a következő évtizedekben már lényegesen jobban megérezzük majd a felmelegedés hatását.”

A jégtakaró eddigi legkisebb kiterjedését 2007-ben mérték. Ekkor a szél melegebb levegőt fújt a területre, valamint a letörött, úszó jégtáblákat is kisebb helyre terelte össze. „Érdekes, hogy ebben az évben ezt az időjárási jellegzetességet nem tapasztaljuk” – mondta Serreze.

Az elmúlt öt évben mérték a legkisebb kiterjedésű jégtakarókat a mérések 1979-es megkezdése óta. „A fő oka a jégtakaró csökkenésének az emelkedő hőmérséklet. Ha így folytatjuk, mindenképpen a jég nélküli nyarak felé tartunk” – fejtette ki Serreze. –„Úgy becsüljük, ez körülbelül 2030-2040-re következik be.”

Irish Weather Online