Óriási darazsat fedeztek fel

A napokban azonosították be a berlini Természettudományi Múzeumban kiállított, szarvasbogár nagyságú darazsat. A horrorisztikus látványt nyújtó rovar két és félszer nagyobb, mint az egyébként szintén kevéssé kedvelt lódarázs, és nem csak csípése, de harapása is veszélyes.

A berlini Természettudományi Múzeum tulajdonát képező hím és nőstény darazsat Lynn Kimsey, a Kaliforniai Egyetem kutatónője gyűjtötte Celebesz szigetén, és a napokban Michael Ohl, a múzeum rovarokkal foglalkozó szakembere azonosította be. A bármelyik rovarokról szóló horrorfilm főszerepére jó eséllyel pályázó állat a Dalara garuda nevet kapta, mely egy indonéz mitikus szárnyas harcosra, Garudára utal.

A Dalara garuda több mint két és félszer nagyobb, mint egy lódarázs – általában körülbelül6 centiméterhosszú (nagyjából akkora, mint egy ember gyűrűsujja). Szénfekete színén kívül hatalmas csáprágói is hozzájárulnak félelmetes külleméhez: ezek kinyitva hosszabbak, mint az állat mellső lábai. „Ötletünk sincs, hogyan képes a földön járni ezekkel a rágókkal” – nyilatkozta Lynn Kimsey. A kutatók a rágók szerepét sem ismerik pontosan, valószínűleg a táplálékszerzésben és a párzásban játszanak szerepet. A Dalara garudát még nem sikerült természetes környezetében megfigyelni, ezért viselkedéséről és táplálkozásáról is vajmi keveset tudunk.

A nőstény darazsak kétszeresen is veszélyesek: bár kisebbek, mint a hímek (ennek ellenére még mindig sokkal nagyobbak, mint egy átlagos lódarázs), erős csáprágójuk mellett fullánkjuk mérge is ártalmas lehet.