Távoli rokonaink a neandervölgyiek

Kutatók kimutatták, hogy az afrikai emberek kivételével mindannyian neandervölgyi géneket is hordozunk, ami azt jelenti, hogy elődeink keveredtek velük. Ez a kutatási eredmény pontot tesz a több évtizede zajló viták és találgatások végére.

Damian Labuda, a Montreali Egyetem gyermekgyógyászati részlegének és aCHU Sainte-JustineKutatóközpontjánakkutatója vezette az izgalmas eredményeket produkáló kutatócsoportot. Kimutatták, hogy az ember néhány X-kromoszómája a neandervölgyi emberektől származhatott – ez az elmélet azonban az afrikaiakra nem érvényes, ők ugyanis nem keveredtek velük.

„Ez alátámasztja azokat az elképzeléseket, hogy a cro-magnoni és a neandervölgyi emberek keveredtek egymással” – nyilatkozta Labuda. A kutatócsoport úgy gondolja, hogy a keveredés valahol Közép-Keleten történhetett meg, amikor a modern ember kivándorolt Afrikából.

A neandervölgyiek kb. 400 000- 800 000 évvel ezelőtt hagyták el az emberiség bölcsőjének tartott kontinenst, és amai Franciaország, Spanyolország, Németország, illetve Oroszország területén telepedtek le. Ez az emberfaj kb. 30 000 évvel ezelőtt halt ki teljesen – vagy, más elképzelések szerint, egyszerűen beleolvadt a cro-magnoni emberfajba.

A neandervölgyiek egyébként tudtak beszélni, kifinomult zenéjük volt, és művészeti, kézműves készségekkel is rendelkeztek, így valószínűleg a cro-magnoni emberek nem találták őket túlságosan visszataszítónak. „Ennek ellenére a mi módszereink teljesen eltérőek az övéiktől, így biztos, hogy nem tőlük vettük át őket” – mondta Labuda.

A csapat majdnem egy évtizede dolgozik a kutatáson. Ekkor fedeztek fel ugyanis a DNS egy olyan részét az X-kromoszómában – a halotípust -, amelyről nem tudták, hogy milyen eredetű. 2010-ben aztán ezt a halotípust összehasonlították a neandervölgyi genommal, és kimutatták, hogy a neandervölgyiektől származhat, és minden embertípusban megtalálható, kivéve az afrikaiak génállományában.

Az, hogy neandervölgyiekkel keveredtek, nagyban elősegíthette fajunk életben maradását a zord környezeti feltételek között, amelyekhez a neandervölgyiek már asszimilálódtak. „A folyamatos változás, a sokféleség nagyon fontos egy faj fennmaradásában” – nyilatkozta Labuda.

„Semmi kétség, hogy ez a halotípus azért van bennünk, mert keveredtünk a neandervölgyiekkel” – mondta Nick Patterson, a Harvard egyetem kutatója. –„ Ez egy nagyon szép eredmény, és segíthet jobban megismerni a neandervölgyiek és a cro-magnoniak kapcsolatát.”