Új emberfajt találtak Szerbiában?

Az eddig egy ismert fajhoz sem tartozó leletek azt bizonyíthatják, hogy élt egy primitívebb emberfaj a Neandervölgyiek mellett.

A Human Evolution folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nemrég Szerbiában, a „biodiverzitás fénypontjának” nevezett helyen talált emberi maradványok egy olyan faj létezéséről adnak tanúbizonyságot, amelyről eddig még semmit sem tudtunk.

A maradványok – egy állkapocscsont és fogak – kb. 113.000 évesek. „Ez a faj primitív, és abban biztosak vagyunk, hogy nem Neandervölgyi-leszármazott” – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Mirjana Roksandic. „Lehet, hogy egy nagyobb primitív emberi populáció nem reprezentatív tagja, de lehet, hogy egy még primitívebb fajhoz tartozik, amely a Balkán térségben maradt, miközben a Neandervölgyiek szétterjedtek Európában.”

A kutatók többek között CT-t használtak a szerbiai Mala Balanica barlangban talált állkapocscsont és fogak vizsgálatához. A környéken több pattintott szerszámokra is bukkantak, a kutatók pedig úgy vélik, további feltárások során még többet találhatnak. Európában az elmúlt években több evolúciós láncszemet találtak: ilyen volt például a Homo georgicus, a Homo antecessor vagy a Homo heidelbergensis is.