- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Gyakorlati tanácsok a mindennapokra – 3. rész

Posted By Nagy Nikoletta On 2011-12-27 @ 11:15 In Öko | No Comments

Mik azok a legfontosabb szempontok, amelyek segíthetnek a környezettudatos életmód megteremtésében? Íme néhány egyszerű, de fontos tipp, amit mindenkinek követnie kellene.

Hasznosítsd újra!

Komposztálj! Ha füvet nyírsz, ne szedd össze a levágott fűszálakat, hanem hagyd őket lebomlani – a komposzt visszajut a földbe, és fontos tápanyagot szolgáltat a növényeknek. Tedd ugyanezt az ételmaradékokkal is! Így, ha kertészkedésre adod a fejed, nagyobb összegeket takaríthatsz meg, hiszen nem kell műtrágyára költened.

[1]

Hasznosíts újra! Vedd elő a kreativitásodat, és találj ki új, szokatlan felhasználási módokat megunt vagy tönkrement használati tárgyaidnak. A lehetőségek határtalanok: WC papír gurigák a hörcsögöknek, jégkrémes doboz a virágoknak cserép helyett, vetőmagok egy tojástartóban – az ilyenek jó módszernek bizonyulnak arra is, hogy a kisebb gyerekeket is környezettudatos gondolkodásra neveljük. Egy kis odafigyeléssel és kreatív munkával csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét.

[2]

Használd a saját táskád! Ez az egyik legkönnyebben betartható, mindennapokba építhető környezettudatos tevékenység: ha vásárolsz, vidd magaddal a saját táskádat a bolti zacskók használata helyett. Az is jó megoldás, ha tartasz otthon néhány műanyag táskát, és azokat cipeled magaddal, de még jobb, ha vászonból vagy újrahasznosított anyagokból készülteket használsz. A műanyaghulladék egyik fő alkotóeleme ugyanis a bolti táska és zacskó – ezek eldobásának számos szörnyű következménye van, a környezetszennyezés mellett ugyanis rendkívül károsak az állatvilágra is, különösen a madarakra és a vízi élőlényekre, akik belegabalyodva megfulladnak. Ha elfelejtenéd magaddal vinni a bevásárlótáskádat, a legnagyobb boltok ma már használnak újrahasznosított anyagokból készült zacskókat is, ezek használata sem olyan káros a környezetre, mint műanyag társaiké.

[3]

Ne permetezz vihar előtt! Az eső ugyanis a permetezőszert a talajba mossa, ahol károsíthatja a növényeket és az ott élő állatokat. Mielőtt permetezni indulsz, nézd meg az időjárás-jelentést, és ha esőt mondd, inkább várd meg, amíg elvonul a vihar.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2011/12/27/gyakorlati-tanacsok-a-mindennapokra-3-resz/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/JOHN-INNES-compost.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/jk-modern-light-recycled-bottles-11.jpeg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2011/12/rain-the-smell-of-the-rainfall.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.