Papírral működő akkumulátor

A Sony kutatói bebizonyították, hogy lehetséges papírból energiát nyerni – méghozzá úgy, hogy a végtermék az áramon túl nem más, mint tiszta víz.

A tokiói Eco-Products (öko termékek) konferencián a Sony egy csapat gyerekkel teszteltette új, környezetbarát készülékét. A gyerekek papírt tettek egy olyan enzimeket tartalmazó vízvegyületbe, amelyek lebontják a cellulózt, ezáltal áramot termelnek. A kütyü képes volt egy kisebb ventillátort ellátni árammal.

A Sony szóvivője elmondta, hogy a működési mechanizmus hasonlít arra, ahogyan a termeszek megemésztik a fát. Itt azonban az enzimek úgy „eszik meg” a papírt, hogy elektronokat és hidrogén ionokat hoznak létre végtermékként – a hidrogén a levegőben található oxigénnel keveredve vízzé válik, az elektronok pedig áramot termelnek.

Nem ez az első eset, hogy ilyen bio-akkumulátorokat a nyilvánosság elé tártak: egy francia tudós például egyszer létrehozott egy olyan erős áramot termelő bio üzemanyaggal működő készüléket, amely majdnem egy pacemakert is képes volt működtetni, a Sony pedig 2007-ben bemutatott egy cukorral táplált akkumulátort. Ezeket azért nem használják még szélesebb körben, mert hatékonyságuk igen alacsony. A Sony papírral működő akkumulátora azonban most bebizonyította, hogy már nem kell fél háznyi készülékeket megépíteni az áram ilyen módon történő előállításához – a következő lépés a készülék teljesítményének növelése lesz.

Physorg