A legjobb trekking cipők

A jó cipő a legfontosabb kellék ahhoz, hogy élvezhető, biztonságos legyen bármilyen túra. Mire kell figyelnünk, ha ilyen célra vásárolunk?

  1. Az egyik legfontosabb szempont a túracipők kiválasztásánál az, hogy megfelelően tartsa a bokánkat. A magas szár és az erős, tartós anyag elengedhetetlen – enélkül egy rosszabb lépés is véget vethet az ígéretesen induló túrának.
  2. A túracipő anyaga is kulcsfontosságú: a bőrcipők bizonyulnak a legjobb választásnak, noha kicsit drágábbak és kevésbé légáteresztőek, de jobban védik a lábat, és sokkal tartósabbak, nehezebbek, ami előnyt jelenthet egy nehezebb útvonalon.
  3. A vízállóság kétesélyes dolog: ha vízálló cipőt választunk, mint például egy minőségi, bőrből készült darabot, az azt jelenti, hogy a cipő légáteresztő-képessége radikálisan csökken. Számba kell vennünk a tervezett útvonalak tulajdonságait, és ha jórészt esősebb környékre (vagy esősebb időszakban) túrázunk, akkor megéri a vízálló változatot választani.
  4. Ha sokat túrázunk sziklás, éles kövekkel szabdalt környéken, nagyon fontos, hogy a cipőnk talpa különösen jó minőségű legyen – az ilyen túrákon ez az első számú szempont.