Biciklin a világ körül

Roei “Jinji” Sadan izraeli kalandor a két kerék szerelmese – 42 országon tekert keresztül mindenféle segítség nélkül úgy, hogy túrája előtt még csak nem is szeretett biciklizni.

Roei “Jinji” Sadan életfelfogását bárki megirigyelhetné. A 29 éves izraeli kalandor olyan pozitívan áll az élethez, mint talán senki más. Blogja szinte csupán bátorító és életörömről szóló bejegyzésekkel van tele – szerinte a világ legjobb dolga például látni a napfelkeltét és a naplementét is egy napon, hiszen úgy gondolja, a legörömtelibb dolgokat nem pénzért adják.

Roei kalandvágyát biztosan nem szüleitől örökölte: édesapja például soha nem hagyta el Izraelt még egy kisebb utazás kedvéért sem. Három évet töltött a hadseregnél, itt kapott rá a kaland ízére: egyszer 900 kilométert túrázott Izraelben teljesen egyedül, és rájött, hogy az adrenalin számára olyan, mint másnak a tiszta víz: létszükséglet. Indiában több mint egy évig trekkingelt, majd Nepálban 7 hónapot töltött a Himalája hegycsúcsai között. Az extrém bicikliút ötlete is itt pattant ki a fejéből; ezelőtt azonban még soha nem biciklizett komolyabban, csupán gyerekként az iskolába – írja blogján. A Himalájából visszaérve megvette élete első komolyabb biciklijét, és edzeni kezdett a nagy útra.

Saját bevallása szerint azért indult el, mert meg akarta ismerni a világ többi részén élő embereket: úgy gondolja ugyanis, hogy az út nem az utazástól lesz emlékezetes, hanem az emberektől, akikkel találkozik közben. „Sokszor úgy érzem, az emberek nem értik, miért csinálom, amikor megkérdezik, hogy mennyit bicikliztem már le. Nem az a lényeg, hogy mennyit, hanem az, hogy hol jártam, milyen helyeket láttam” – írja a blogján.

Biciklijét, a kék-fehér Thorn Nomadot Emunah-nak nevezte el, amely héberül hitet jelent. Roei azt mondja, sokszor szerencsét hozott neki ez a név – egyszer Mexikóban például kirabolták, és szinte mindent elvettek tőle, kivéve a biciklijét. Később azonban találkozott olyanokkal, akik felismerték a tévéinterjúiból, és elvitték a legközelebbi lakott településig, ahol tudott élelmet és szállást szerezni magának.

Roei, az első izraeli, aki ekkora kalandra vállalkozott, ősszel fejezte be túráját. Több mint 62000 kilométert biciklizett le négy év alatt. 42 országban járt és 6 kontinensen. Saját bevallása szerint a legfontosabb motivációja az volt, hogy a világ minden pontján szerezzen barátokat – és hogy megtanítsa mindenkinek, hogyan kell nyitott szemekkel álmodni.