iPadet az orángutánoknak!

A Milwaukee Állatkert orángutánjai már gyakorlott iPad-felhasználónak számítanak – hamarosan több amerikai állatpark is beszerez magának néhány táblagépet, hogy a főemlősök a kamera segítségével kommunikálhassanak egymással.

„Apps for Apes” programnak nevezik azt a kezdeményezést, amely egyre inkább terjedni látszik az amerikai állatkertek között: a fogságban élő orángutánok képességeit iPadeken tesztelik, így az állatok tulajdonképpen táblagép-felhasználókká válnak. Hamarosan azt is ki akarják próbálni, hogyan viselkednek a főemlősök, ha egymással videochatelhetnek.

A program a Milwaukee Állatkertben kezdődött, miután az egyik gondozó online leírta, hogy be akar szerezni egy iPadet a rá bízott gorilláknak. Valaki adományozott is neki egy használt tabletet, de kiderült, hogy a gorillákat nem igazán mozgatja meg a technológia – annál inkább az orángutánokat, akik gyorsan megtanulták használni az egyszerűbb funkciókat.

A kezdeményezéshez több amerikai állatkert is csatlakozni kíván; a Houston Állatkertnek már van egy iPadje, de még nem adták oda az orángutánjuknak, az Atlantai Állatkert, a Torontói Állatkert és a Phoenixi Állatkert pedig tervezi a beszerzést. Az Orangutan Outreach nevű szervezet, amely a program mögött áll, már csak arra vár, hogy az Apple kiadja az új iPad3-at, és a kettes széria olcsóbbá váljon.

Az Orangutan Outreach igazgatója, Richard Zimmerman szerint a kezdeményezés azért segíthet az orángutánok helyzetén, mert az állatkertek látogatói az iPadet használó állatok láttán még inkább rájönnek, hogy az orángutánok mennyire kíváncsi, intelligens és tanulékony állatok.

LA Times