- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

iPadet az orángutánoknak!

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-01-04 @ 13:52 In Tech | No Comments

A Milwaukee Állatkert orángutánjai már gyakorlott iPad-felhasználónak számítanak – hamarosan több amerikai állatpark is beszerez magának néhány táblagépet, hogy a főemlősök a kamera segítségével kommunikálhassanak egymással.

„Apps for Apes” programnak nevezik azt a kezdeményezést, amely egyre inkább terjedni látszik az amerikai állatkertek között: a fogságban élő orángutánok képességeit iPadeken tesztelik, így az állatok tulajdonképpen táblagép-felhasználókká válnak. Hamarosan azt is ki akarják próbálni, hogyan viselkednek a főemlősök, ha egymással videochatelhetnek.

[1]

A program a Milwaukee Állatkertben kezdődött, miután az egyik gondozó online leírta, hogy be akar szerezni egy iPadet a rá bízott gorilláknak. Valaki adományozott is neki egy használt tabletet, de kiderült, hogy a gorillákat nem igazán mozgatja meg a technológia – annál inkább az orángutánokat, akik gyorsan megtanulták használni az egyszerűbb funkciókat.

A kezdeményezéshez több amerikai állatkert is csatlakozni kíván; a Houston Állatkertnek már van egy iPadje, de még nem adták oda az orángutánjuknak, az Atlantai Állatkert, a Torontói Állatkert és a Phoenixi Állatkert pedig tervezi a beszerzést. Az Orangutan Outreach nevű szervezet, amely a program mögött áll, már csak arra vár, hogy az Apple kiadja az új iPad3-at, és a kettes széria olcsóbbá váljon.

[2]

Az Orangutan Outreach igazgatója, Richard Zimmerman szerint a kezdeményezés azért segíthet az orángutánok helyzetén, mert az állatkertek látogatói az iPadet használó állatok láttán még inkább rájönnek, hogy az orángutánok mennyire kíváncsi, intelligens és tanulékony állatok.

LA Times


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/01/04/ipadet-az-orangutanoknak/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/01/C4ZcC.Em_.156.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/01/orangutan-390x285.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.