Rovarok és denevérek ihlették az új svéd robotot

Ugrálva kezdi repülését az új svájci minirobot, amelynek készítői a rovaroktól és a denevérektől lesték el a mozgás technikáját.

A vitorlázó repülés volt az alapgondolata a svéd École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatóinak, amikor megtervezték ezt a némileg távirányítós repülőre hasonlító robotot. A felszállásnál ugyanis mind az élőlények, mind a robotok esetében sok energiára van szükség – a kutatók ezt az energiamennyiséget próbálták csökkenteni azzal, hogy lemásolták néhány olyan állat mozgását, amelyek nem a szárnyaik csapkodásával szállnak fel, hanem az ugrás lendületét felhasználva vitorlázva siklanak.

A „Jumpglidert”, vagyis az „Ugrósiklót” kétféle szárnytípussal tervezték meg. Képes leugrani magasabb felületekről, majd a szárnyak segítségével levezényelni magát a földről, és szöcskéket utánozó hajlított „lábaival” nagyobb ugrásokat tud végrehajtani, amelyek lendületét kihasználva messzebbre siklik.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy olyan szárnyakat tervezzenek a gépnek, amelyeket ugrás előtt biztonságosan be tud húzni.