- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Ismeretlen világ az Antarktisz közelében

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-01-05 @ 10:58 In Expedíció,Föld | 1 Comment

Kutatók eddig ismeretlen állat- és növényfajokat találtak az Antarktiszhoz közeli, mélytengeri meleg áramlatok környezetében. A tudósok azonban azt mondják, nem az a furcsa, amit láttak, hanem az, amit nem: itt ugyanis nyoma sincs a meleg áramlatokra jellemző élővilágnak.

A Southamptoni Egyetem kutatói lemerültek az Antarktiszhoz közeli vizek legmélyére, hogy a mélytengeri meleg áramlatok élővilágát tanulmányozhassák. Számos eddig ismeretlen állat- és növényfajra bukkantak, így például egy sápadt, szellemszerű polipra, egy hétlábú, ragadozó tengeri csillagra és egy „szőrös mellű” jeti-rákfajtára. A tudósok szerint azonban nem az a furcsa, amit itt láttak, hanem az, amit nem: az antarktiszi áramlatokban ugyanis nyoma sincs a mélytengeri meleg áramlatokra jellemző élővilágnak, mint például a speciálisan mélytengeri rákoknak és kagylóknak.

[1]

„Nem csak egy furcsa élőlényt találtunk, tulajdonképpen minden új volt, amit láttunk” – nyilatkozta Alex Rogers oxfordi zoológus, a PLOS Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány főszerzője. –„Nagy élmény volt ott lenni. Sokszor azt sem tudtuk, hogy amit láttunk, az élőlény vagy ásványi képződmény. Furcsa volt, hogy nem értettem, mi folyik odalenn.”

Az expedíció még 2010 januárjában és februárjában zajlott egy Isis nevű távirányítható mélytengeri jármű segítségével. A2600 métermélyen járó Isis felvételeit egy brit oceanográfiai hajó, a James Cook fedélzetéről figyelték a kutatók.

[2]

A tudósok most arra próbálnak rájönni, hogy ezek az élőlények hogyan kerültek mostani élőhelyükre. „A Rogers-tanulmány felfedezései egy újabb részt illesztettek a világ flórájának és faunájának kirakójába, ugyanakkor új kérdéseket is felvetettek” – nyilatkozta Cindy Van Dover, a Duke Egyetem Tengeri Laboratóriumának vezetője a Discovery News-nak. –„A Csendes-óceán melegebb áramlataiban 2005-ben felfedeztek egy a jeti-rákhoz hasonló rákot, így a két terület között biztosan van valamiféle evolúciós kötődés.”

Ez azt bizonyítja, hogy a mélytengeri meleg áramlatok között van egyfajta átjárás, még akkor is, ha ezek általában nagyon kis területet érintenek, és a tengerfenék emelkedésével néhány évtized alatt el is tűnnek.

[3]

Másik nagy kérdés, hogy az Antarktisz közelében húzódó rendkívül hideg vizek segítik-e vagy hátráltatják az állat- és növényfajok vándorlását. „Attól függően, hogy a mélytengeri élőlények mely csoportjáról beszélünk, ezek a jeges körülmények zsákutcaként és kiugrási pontként is funkcionálhatnak a vándorlásban” – nyilatkozta Rich Aronson, a Floridai Műszaki Intézet biológiai tanszékvezetője, aki az antarktiszi élővilágot tanulmányozza. –„A most megjelent tanulmány azt próbálja kideríteni, hogy ezen élőlények számára segítség vagy hátráltató ok lehet-e a hideg víz.”

Discovery News


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/01/05/ismeretlen-vilag-az-antarktisz-kozeleben/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/01/antartida-02.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/01/schrope4.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/01/yeti-crabs-pic-oxford-university-181481527.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.