Bogárra szerelhető kamerát fejlesztettek

A Michigani Egyetem kutatói a katasztrófavédelem helyzetét kívánja javítani új találmányával: a kinetikus energiát felhasználó kamerákat és mikrofonokat rovarokra szerelik, akik könnyedén bejuthatnak olyan helyekre is, ahová a keresőkutyák nem.

A kutatási és mentési műveletek kapcsán a kutatók szinte nap mint nap előjönnek újabb ötletekkel, amelyek megkönnyítik vagy meggyorsítják a katasztrófák túlélőinek felkutatását – ilyenek például a lélegzetet kiszimatoló robotkutyák, vagy a gyíkok ihlette törmelékek között csúszó robotok. A Michigani Egyetem kutatói a Hibrid Rovar-mikroelektronikai Rendszerek Program keretein belül Khalil Najafi vezetésével most olyan kinetikus energiát felhasználó kamerát és mikrofont fejlesztettek ki, amelyeket bogarak hátára lehet szerelni. A technológiát a ganajtúrók egyik alfaján már ki is próbálták. A tervezők abban reménykednek, hogy a bogarak olyan helyekre is be tudnak jutni, amelyek eddig túl szűknek vagy megközelíthetetlennek bizonyulnak.

A kutatók következő lépése az lesz, hogy a kamerához és mikrofonhoz egy olyan generátort fejlesszenek, amely a bogár szárnyának mozgásából képes elegendő energiát nyerni ahhoz, hogy a technológia megfelelő ideig és minőségben működhessen. A kutatásokat az Egyesült Államok Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) finanszírozza, amely az USA Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege.

PhysOrg