Milyen a megfelelő ruházat túrára?

A túraruházat vásárlása előtt a legfontosabb az, hogy tudd: pontosan milyen terepre mész, milyen időjárási és területi jellegzetességeket kell figyelembe venned túrád során.

Ha gyakorlott túrázó vagy, már említenünk sem kell, de ha most kezded, jó, ha tudod: az időjárás bárhol, a legmagasabb hegyekben vagy a fákkal sűrűn övezett túraútvonalakon is pillanatokon belül megváltozhat. Ha egy előre nem tervezett eső, viharos szél, netán hóvihar készületlenül ér, könnyen félbeszakíthatja a túránkat – szélsőséges esetekben még komoly veszélybe is sodorhat. Trekking során mindenképpen figyelj arra, hogy 100%-osan vízálló és lélegző felsőruházatot ölts magadra, még akkor is, ha tűző napban indulsz el – az ilyen technológia ugyanis megakadályozza, hogy egy hirtelen vihar esetén bőrig ázz és tested veszélyesen lehűljön.

A felső réteg alatt is optimális öltözékre van szükséged. Számos outdoor tevékenységhez több rétegből álló ruházat javasolt, amelynek rétegeit hagymahéjszerűen hordd egymás felett. A legfelsőbb ruházat alatt érdemes szélkabátot viselni, amely alatt funkcionális felsőruházatot (például polár pulóvert), közvetlenül a bőrödön pedig speciálisan túrázáshoz kifejlesztett fehérneműt.

Hogy világossá váljon, mennyire fontos a megfelelő ruházat kiválasztása, vegyünk példának egy hegyi túrát, amelynek során általában a legkülönfélébb fázisokon mész át. A túra többnyire meredek emelkedővel kezdődik, utána viszonylag könnyű szakaszok következnek, a csúcs előtt viszont ismét meredek emelkedők, a legmagasabb ponton pedig már biztosan vágysz egy rövid pihenőre. Lefelé menet valamivel kisebb a fizikai terhelés. A hőmérséklet a friss reggeli hűvöstől egészen a kellemesen meleg déli napsütésig terjedhet. A magasságkülönbség miatt is jelentős lehet a hőmérséklet-különbség.

Forrás: Intersport