- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Tippek sátorvásárlásra – 1. rész

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-01-11 @ 10:44 In Trekking | No Comments

Szél. Eső. Hideg. Szúnyogok. Por. Csúszómászók.  Bármelyikük elleni védelem kellő indok lehet arra, hogy sátrat cipelj a csavargásaidhoz. Aztán ott van az a megmagyarázhatatlan biztonságérzet, mely eltölt, mihelyt bebújtál a sátorba és behúztad a cipzárt. Lenyűgöző, mennyi kényelmet és megnyugvást találunk néhány jól összeöltött szövetdarab között.
Néhány keményfejű állítja, hogy a sátor felesleges luxus. Az ultrakönnyű felszerelés hívei szerint egy darab vászon, néhány méter zsineg és egy kis találékonyság segítségével mindenki képes menedéket építeni a vadonban. Sok esetben ez így is van. De egy váratlan éjszakai szélvihar, egy szúnyoginvázió, vagy a tudat, hogy a közeli hangyavár esetleg mégsem lakatlan, a legtöbb túrázót rádöbbenti, hogy a teljes biztonság megér egy kis súlytöbbletet és nagyobb csomagot a hátizsákjában.
Milyen sátorra lesz szükséged?
A felszerelés kiválasztásának alapszabálya a következő: inkább legyél egy kicsit túl- mint alulbiztosított. Ez igaz a sátrakra is. Érdemes megfontolni, hogy hol, milyen körülmények között kell a sátradra, mint menedékre számítanod. Gyakran táborozol esős időben? Vizsgáld meg a tágas túrasátrakat, és fontold meg a belső sátorban kifeszíthető felszereléstartó háló beszerzését is. Ez egy, a sátor plafonja közelében kifeszített, függőágyszerű háló, melyben a nedves dolgok az éjszaka során gyorsabban megszáradnak. Ha téli viharokra is számíthatsz, olyan sátrat válassz, mely a legkíméletlenebb téli körülmények között is megállja a helyét. Ha elsősorban sivatagi felfedező vagy, vagy olyan helyekre szeretsz menni, ahol magas a páratartalom, akkor a szellőzés az elsődleges szempontod. Olyan sátrat keress, melynek nagy ablaka, vagy tetőszellőzője van, és valószínűleg be kell szerezned egy moszkitóháló belső sátrat is.
[1]
Bivakzsák vagy bivaksátor – Egyszemélyes menedék, melybe rajtad és a hálózsákodon kívül gyakorlatilag nem fér semmi. Csak akkor érdemes megfontolnod a bivaksátor használatát, ha elsődleges szempontod a súly minimalizálása. Ha szereted, hogy van egy kis hely a többi holmidnak is, akkor válassz inkább egy kis, 1-2 személyes sátrat.
Nyári sátrak – Általában két alumínium- vagy üvegszálas rudat használnak a sátor merevítésére. Jurta alakú, kisméretű, kinyitható előtérrel. A külső tető általában 10-15 cm-rel a talaj fölött ér véget, így viszonylag jól véd az eső ellen, és a sátor szellőzése is jó marad. Aljzata erős, kopásálló nylonszövet. Javasolt felhasználási terület: középhegységek, vízitúrák. A nyári sátrak egy külön csoportjába tartoznak a méret szempontjából is külön említett nagy alapterületű, nagy belmagasságú, tágas közösségi terű, 4-8 főnek is kényelmes családi sátrak. A nehézkesebb felállítás, a 12-30 kg körüli súly nyújtotta hátrányt bőven ellensúlyozza a tágas közösségi tér, a 2-3 szeparált hálófülke, a könnyű túrasátraknál jobb csapadékállóság.
[2]
Tipp: ha bőven befér a kocsidba, és amúgy is egy kempingben lesztek 4-5 napig, dobj be egy ilyen családi sátrat. Esténként kényelmesen borozhattok, főleg ha néhány összecsukható kempingszéket is magatokkal visztek. 
Túrasátrak – Rudazatuk nagy szilárdságú alumínium-ötvözetből készül, hogy ellenálljon az erős szélnek és az esőnek. A nyári sátraknál kissé laposabb, félkupola szerkezetű, 2 vagy 3 merevítő rúd tartja. A külső borítás teljesen befedi a belső sátrat, varratait impregnálással vízhatlanítják. Aljzata a sátor külső anyagával megegyező, vagy annál kicsit vastagabb, vízhatlanított orkánanyag. A nagyobb, 3-4 személyes túrasátrak előtere terjedelmes, ahol el lehet helyezni a cipőket, hátizsákot és egyebeket. Javasolt felhasználási terület: középhegységek, magashegységek a növényhatárig, trekkingtúrák.
[3]
Hegyi sátrak – Masszív, 3-4 rudazattal kimerevített, teknőspáncélhoz hasonlító viharálló sátrak. A külső sátor anyaga mintegy 20-30 cm-rel hosszabb, mint a sátor magassága, ezáltal kövekkel, hókockákkal teljesen le lehet zárni a külső borítást. Előtere lehetővé teszi a csomagok elhelyezését, illetve a belső sátron kívüli főzést.
A sátrak vízállósága
Ahhoz, hogy egy anyagot vízállónak tekintsünk legalább 1000 mm magas vízoszlop nyomásának kell tudnia ellenállni. Ezt a vízállósági értéket 1000 mm-el jelöljük. Ez az a víznyomás érték, aminek hatására a sátor anyaga átengedi a vizet.
A vízállóságot több tényező is befolyásolhatja. Az erőteljes vagy viharos esők nagyobb nyomást fejtenek ki a könnyű esőknél. Az anyagra nehezedő egyéb külső nyomás tovább növeli a beázás esélyét.
Az 1000 mm alatti sátrak legföljebb záporállónak tekinthetők, 1500 mm értékkel általában már alkalmasak tavaszi-nyári táborozásra. Egész éves használatra ajánlott sátrak 2000 mm vízállóságtól indulnak. Expedíciós sátraknak legalább 3000 mm vízállóságúnak kell lenni.
Forrás: Mountex [4]

Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/01/11/tippek-satorvasarlasra-1-resz/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/01/bivak.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/01/nyári.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/01/túra.jpg

[4] Mountex: http://www.mountex.hu

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.