Tippek sátorvásárlásra – 2. rész

Szél. Eső. Hideg. Szúnyogok. Por. Csúszómászók.  Bármelyikük elleni védelem kellő indok lehet arra, hogy sátrat cipelj a csavargásaidhoz. Aztán ott van az a megmagyarázhatatlan biztonságérzet, mely eltölt, mihelyt bebújtál a sátorba és behúztad a cipzárt. Lenyűgöző, mennyi kényelmet és megnyugvást találunk néhány jól összeöltött szövetdarab között. Néhány keményfejű állítja, hogy a sátor felesleges luxus. Az ultrakönnyű felszerelés hívei szerint egy darab vászon, néhány méter zsineg és egy kis találékonyság segítségével mindenki képes menedéket építeni a vadonban. Sok esetben ez így is van. De egy váratlan éjszakai szélvihar, egy szúnyoginvázió, vagy a tudat, hogy a közeli hangyavár esetleg mégsem lakatlan, a legtöbb túrázót rádöbbenti, hogy a teljes biztonság megér egy kis súlytöbbletet és nagyobb csomagot a hátizsákjában. 

A sátrak mérete

A fentiekből látod, hogy a bivakzsákok, a hegyi- és családi sátrak – nevüknek megfelelően- viszonylag kötött méretűek, a túrasátrakat azonban nagyon sok méretben gyártják. Utazásaid többségénél hányan lesztek a csapatban? Egyedül mész? Kettesben? Esetleg négyen lesztek? Ha társasággal csavarogsz, megosztod velük a sátradat, vagy mindenki viszi a saját fészkét? A sátor megosztása ravasz dolog, mivel olyankor a súly is megoszlik. Az egyik viszi a belsőt és a rudakat, a másik cipeli a külsőt és a cövekeket. A külön sátrazás biztosítja a magányt, de mindenkinek nehezebb lesz a zsákja.

Szóló (egyszemélyes) sátrak - Kicsi, könnyű menedék a nehéz embereknek. Ebben a minimál kategóriában, melybe a bivakzsák is beletartozik, nincs helye a mellébeszélésnek.

1-2 személyes sátrak - Ezek a sátrak kényelmes menedéket nyújtanak egy szóló túrázónak, de két ember is elfér benne ha kissé szűkösen is.

—-

2 személyes sátrak - a legnépszerűbb túrasátor-méret. A sokféle típus közül próbáld kiválasztani, amely a legjobban megfelel az igényeidnek.

2-3 személyes sátrak - Ezek  a szélesebbre és általában magasabbra szabott kétszemélyes sátrak nagyobb teret biztosítanak lakóiknak. Szükség esetén egy harmadik személy is bepréselődhet, bár hosszabb távon nem túl kényelmes. Ez a típus jó választás olyan szülőknek, akik alkalmanként kisgyereküket is magukkal viszik.

3 személyes sátrak - Ha általában hármasban utaztok, ezek a modellek nektek készültek. Vagy kettesben utaztok ugyan, de szeretitek a csomagokat a sátorban tartani, és nem zavar a súlytöbblet, ezek a sátrak biztosítják a bőséges helyet.

4 személyes sátrak - Masszív, tágas túrasátrak. Súlyuk általában 5,5-7 kg között van, ezért a hátizsákos túrázók a csapat tagjai közt szétosztják az alkatrészeit. Kitűnő választás az autóval kirándulóknak is, ha nem akarnak olyan nagy csomagot vinni, mint a fülkés családi sátor és nem bánják, hogy nem tudnak benne felállni.

Családi sátrak - Nem az “este felállítom és reggel lebontom” kategória sátrai. A családi sátrak nem háton cipelésre, hanem inkább kempingezéshez ajánlott modellek, melyeknél a kényelem az elsődleges szempont. A nagy sátrak hátránya, hogy nehezebben találtok majd elegendő vízszintes helyet a felállításához és könnyebben ragadja el a szél, amíg a táborhelytől távol vagytok.

 

Kiegészítők

Sátortakarók - A sátor fölé feszíthető, kiegészítő nylontakaró csak kevéssel növeli meg a sátor súlyát, de szinte tökéletesen vízhatlanná teszi azt. Egy, a sátor alá terített nylon takaró használatával sátrunk alja tiszta marad csapadékos időben, vagy nedves talajon is.

Cövekek - A sátrakhoz a gyári csomagolásban gyakran csak egyszerűbb, könnyű alumínium cövekeket találunk. Érdemes ezeket masszív, tartós acélcövekekkel is kiegészíteni, hogy sátrunkat keményebb, köves talajon is ki tudjuk feszíteni.

Tartalék- vagy csere rudak - A márkásabb sátrakhoz készletben és darabonként is cserealkatrészt biztosítanak a gyártók (egy bizonyos típusú sátorhoz általában csak a pont hozzávaló rudazat illeszkedik pontosan.) Egy-egy törött rúd ideiglenes javítását egy kívülről ráhúzható, de szorosan illeszkedő csődarabbal tudjuk megoldani.

Forrás: Mountex