Tippek sátorvásárlásra – 3. rész

Szél. Eső. Hideg. Szúnyogok. Por. Csúszómászók.  Bármelyikük elleni védelem kellő indok lehet arra, hogy sátrat cipelj a csavargásaidhoz. Aztán ott van az a megmagyarázhatatlan biztonságérzet, mely eltölt, mihelyt bebújtál a sátorba és behúztad a cipzárt. Lenyűgöző, mennyi kényelmet és megnyugvást találunk néhány jól összeöltött szövetdarab között. Néhány keményfejű állítja, hogy a sátor felesleges luxus. Az ultrakönnyű felszerelés hívei szerint egy darab vászon, néhány méter zsineg és egy kis találékonyság segítségével mindenki képes menedéket építeni a vadonban. Sok esetben ez így is van. De egy váratlan éjszakai szélvihar, egy szúnyoginvázió, vagy a tudat, hogy a közeli hangyavár esetleg mégsem lakatlan, a legtöbb túrázót rádöbbenti, hogy a teljes biztonság megér egy kis súlytöbbletet és nagyobb csomagot a hátizsákjában. 

A sátor karbantartása

A sátor csak kevés törődést kíván. A jól karbantartott, minőségi sátor évekig megbízhatóan szolgál.

- A nap ultraibolya sugárzása gyorsan elöregítheti a műszálas szöveteket. Extrém napsütésben teríts a sátradra egy külső borítást.
- Elcsomagolás előtt takarítsd ki a sátrat és a lehetőség szerint szárítsd ki. Ha esőben vagy neves füvön kell csomagolni, a víz nagyobb részét egy szivaccsal vagy törlőronggyal tudod eltávolítani a külső sátorról és az aljzatról. Ha hosszabb ideig nedvesen hagyod a sátradat, garantáltan birtokba veszik a penészgombák, ezért az első adandó alkalommal teljesen szárítsd ki a sátrat. Ha mégis kialakultak penészgombák, fertőtlenítő szeres vízzel töröld át vagy mosd ki a sátradat.
- Ne mindig ugyanazon élek mentén hajtsd össze a sátrat, mert ezek az élek az évek során maradandóak lesznek és a hajtások mentén törékennyé válhat az anyag.

Otthon ellenőrizd, hogy száraz-e a sátor, mielőtt hosszabb időre elraktározod. Állítsd fel, nézd át, hogy nem szorul-e javításra. Ellenőrizd a rudazat állapotát is, pótold az esetleg elveszett cöveket és zsinórokat.

Egyéb jótanácsok

Felállítás - Sátorhelynek sima, vízszintes területet válassz. Tisztítsd meg a törmeléktől (fenyőtoboz, gallyak, kisebb kövek), melyek nem csupán a hátadat bökdösik alvás közben, de a sátrad alján is bökdöshetnek kisebb-nagyobb lyukakat. Használj alátétet a sátor aljának megvédésére. A plusz jutalom: reggel is tiszta terület a sátor összecsomagolására.

Tartós eső - Nedves, párás időben próbáld elkerülni, hogy a sátor külső hozzáérjen a belsőhöz. Ha ez megtörténik, számíthatsz rá, hogy a nedvesség az érintkezési ponton betör a sátorba. Használj több feszítő zsineget a sátor megfelelő kifeszítésére.

Szellőzés - Az egyik ok, amiért érdemes jó minőségű túrasátrat venni. Az olcsó hipermarket sátrak ritkán kínálnak lélegző anyagból készült belsőjű sátrakat. Ha ilyen sátorban töltesz egy meleg éjszakát, a testpára könnyen szaunává varázsolhatja, és izzasztó alvást eredményez.

Forrás: Mountex