Autó kontra busz

Sokszor fejtörést okoz, hogy egy repülőutat nem igénylő utazásra mivel menjünk: autóval vagy előre szervezett buszjárattal. Íme néhány pro és kontra mindkét esetre.

Autóval történő utazás során gyakorlatilag teljes szabadságot élvezünk – oda megyünk, ahová szeretnénk, olyan látnivalókat nézünk meg, amilyeneket csak akarunk, és nem vagyunk időpontokhoz kötve, nem kell alkalmazkodnunk senkihez és semmihez. Csomagjaink méretét nem a buszon fellelhető szabad helyhez, hanem a csomagtartó (és esetleg a hátsó ülések) méretéhez kell csupán igazítanunk. Az autóval történő utazás általában gyorsabb, és lényegesen kényelmesebb, mint egy hosszú út a zsúfolt buszon. Ráadásul háztól házig mehetünk, nem kell gyalogolnunk és a helyi tömegközlekedést igénybe vennünk.

Hátrány viszont, hogy nekünk kell megterveznünk az úticélhoz vezető útvonalat, ami gyakran nem egyszerű feladat, még egy GPS segítségével sem. Ráadásul valakinek vezetnie is kell, ami hosszabb utakon kimondottan fárasztó, így egyvalaki (vagy esetleg többen) sokkal kimerültebb a túra során. Az autós közlekedés során sokkal inkább ki vagyunk téve olyan kellemetlenségeknek, mint a közúti ellenőrzések, a dugók, a különböző meghibásodások, és káresemények is érhetnek bennünket (például autólopás). Állandó probléma a parkolás is, sőt, a helyi közlekedési sajátosságokra is fel kell készülnünk (például baloldali közlekedés).

Autóbusszal történő utazás során a legfontosabb előny valószínűleg az, hogy sokkal olcsóbb, mintha mi felelnénk a benzinért. Nem kell foglalkoznunk az útvonal megtervezésével, és azzal sem, hogy ki vezessen, így mindenki ugyanúgy élvezheti az utazást. A szállításon kívül általában plusz szolgáltatásokat, például idegenvezetőket vagy prospektusokat is kapunk, így extra információhoz jutunk úticélunkkal kapcsolatban.

Kellemetlen lehet azonban a folyamatos alkalmazkodás az idegen útitársakhoz, valamint a busz zsúfoltsága és a kevés mozgási lehetőség is. Nem állhatunk meg mindenhol, ahol szeretnénk, és az éjszakázás a járművön még a legjobb buszokban sem kényelmes. A helyszínen szállásunk megközelítése is plusz feladatot jelent, valamint ott is csökkennek a mozgási lehetőségeink, hiszen ha nem bérelünk saját autót, a tömegközlekedésre hagyatkozhatunk csupán – ami ráadásul plusz költségekkel is jár.

Forrás: Czibulka Zoltán – Mit érdemes tudni utazás előtt